Odešel další nebeský jezdec, v 95 letech zemřel stíhač RAF Kratochvíl

Londýn/Praha - V britském Knutsfordu zemřel v úterý ve věku 95 let československý válečný letec Miroslav Bitton-Kratochvíl. Oznámila to na svých webových stránkách organizace Free Czechoslovak Air Force, která se odkazu českých válečných pilotů věnuje. Kratochvíl se za druhé světové války stal stíhačem 310. perutě britského královského letectva. Minulou středu zemřel ve stejném věku i válečný pilot Miroslav Štandera. Lidé se s ním naposledy rozloučili dnes v 11:00 v katedrále sv. Bartoloměje v Plzni.

Kratochvíl se podle dokumentárního cyklu Příběhy 20. století po okupaci Československa v roce 1939 podílel na převádění uprchlíků na hranicích s Maďarskem a přes Balkán pak uprchl do britské Palestiny. Bojoval v Sýrii a u Tobruku a do Spojeného království se přesunul po výcviku v Kanadě.

Za války se svým letounem dvakrát havaroval a byl zraněn. Po válce se do Prahy vrátil, ale po únorovém převratu v roce 1948 uprchl do zahraničí. Usadil se u britského Manchesteru, živil se jako restauratér.    

Štanderu vyprovodily vojenské salvy i gripeny

Pohřeb válečného pilota Miroslava Štandery
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

V 95 letech zemřel minulou středu i brigádní generál Miroslav Štandera. Svůj létající stroj kočíroval za války ve Francii i Velké Británii. Po únorovém převratu uprchl z Československa zpět na britské ostrovy, kde ve službách královského letectva působil ještě 7 let. Do domovské Plzně se vrátil v roce 1994.

Rodina, zástupci armády, veteráni, amatérští letci i veřejnost se dnes se Štanderou naposledy rozloučili v plzeňské katedrále svatého Bartoloměje. Na zhruba čtyřicetiminutový obřad v zaplněné katedrále navázalo vojenské rozloučení před chrámem. Na poslední cestě doprovodila Štanderovu rakev čestná stráž, nastoupené jednotky a vojenské salvy. Za zvuků hymny pak nad náměstím, skrytém v oblačnosti, přelétly stíhačky Gripen.

Vydáno pod