Nečas za svůj podpis novoroční amnestie stíhán nebude

Praha - Někdejší premiér Petr Nečas se podpisem loňské novoroční prezidentské amnestie nedopustil žádného trestného činu. Rozhodlo tak Městské státní zastupitelství v Praze, případ proto odložilo. Uvedl to dnes server Lidovky.cz. Trestní oznámení, které loni podala Iniciativa Vraťte nám stát, se týkalo podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení nebo zločinného spolčení.

„Státní zástupce podání vyhodnotil tak, že nic nenasvědčovalo tomu, že by byl spáchán jakýkoli trestný čin. Věc proto bez dalšího opatření založil,“ řekla Lidovkám mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Podnětem pro podání oznámení byly pro iniciativu informace z odposlechu hovoru Nečase a někdejší šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové), který zveřejnila média. Podle nich Nečas Nagyové řekl, že svůj spolupodpis pod amnestií vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou.

Expremiér se této interpretaci bránil s tím, že o politický „obchod“ nešlo. Slova z odposlechu podle něj byla vytržena z kontextu. Nagyové prý popisoval jen svůj pocit, že nepodespat amnestii by nebylo férové.

Podle mluvčí zastupitelství Zenklové navíc samotné trestní oznámení mělo formální nedostatky, které měla iniciativa odstranit, ale neudělala to. Zástupci iniciativy Adriana Krnáčová a Václav Němec o tom prý nevěděli, budou však chtít využít případné opravné prostředky. Sdružení se nyní ještě může obrátit na Vrchní státní zastupitelství v Praze s žádostí, aby rozhodnutí městského zastupitelství přezkoumalo.

Pražské státní zastupitelství v minulosti už jedno stíhání Petra Nečase kvůli jeho podpisu pod novoroční amnestií odložilo. O prošetření Nečasových kroků loni v březnu žádali předseda Senátu Milan Štěch a šéf ústavně-právního výboru horní komory Miroslav Antl (oba ČSSD), kterým se nelíbilo, že Nečas amnestii neprojednal se svým kabinetem (věděl o ní jen ministr spravedlnosti Pavel Blažek). Podle pražských žalobců ale zákon striktně neukládá, aby premiér tyto záležitosti na vládě projednával.

Vydáno pod