Policie obvinila Hušáka z pokusu o podvod za 50 milionů

Praha - Policie obvinila bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka z pokusu o podvod se směnkou na 50 milionů korun. Hrozí mu až deset let vězení. Hušák chtěl směnku vyplatit od podnikatelů Martina Ulčáka a Marka Dospivy, šéfa investiční skupiny Penta. Trestní oznámení podali na Hušáka právě Ulčák a Dospiva. Advokátka bývalého prvního muže Sazky Klára Samková ale považuje policejní postup za protiprávní. Její klient prý nemůže být stíhán za to, že se domáhá svých peněz. Policie měla podle ní počkat na rozhodnutí Nejvyššího soudu, na který se Hušák s vymáháním také obrátil.

„Vyšetřovatel z krajského ředitelství zabývající se hospodářskou kriminalitou zahájil 25. února trestní stíhání muže (ročník narození 1957) ze spáchání trestného činu podvodu ve stadiu pokusu. Nicméně vyšetřování nadále pokračuje a my nebudeme do ukončení případu sdělovat žádné bližší informace,“ uvedla mluvčí pražských policistů Jana Rösslerová. Jméno obviněného nechtěla konkretizovat s ohledem na ochranu osobních údajů, z kontextu je však zřejmé, že stíhání se týká právě Hušáka. 

Hušák se snažil směnku uplatnit loni v březnu. Soud tehdy vydal směnečný platební rozkaz, proti němuž se ale jak Ulčák, tak i Dospiva, jenž na směnce figuruje jako ručitel, ohradili. Podle Ulčáka směnka sloužila pouze k odkoupení Hušákových nemovitostí na Menorce, a to pouze v případě, že by se bývalý šéf Sazky dostal do finančních problémů po pádu firmy.

Dohodnout se na tom měla trojice ústně začátkem května 2011, nabídka byla údajně omezená tříměsíční lhůtou. Podle Hušákova právníka se ale na inkriminovaném jednání vůbec o prodeji nemovitostí nehovořilo. Na co konkrétně byla směnka určená, nicméně odmítl blíže specifikovat. Podle zákulisních informací mohla být směnka vydaná právě za to, že měli oba podnikatelé ovládnout Sazku. To se však nezdařilo.

Hušák se kvůli směnce obrátil na Městský soud v Praze. Ten ale loni v červenci vydaný směnečný rozkaz zrušil. Hušák u soudu neuvedl, pro jaký účel byla směnka vystavená, soud se proto přiklonil na stranu žalovaných Ulčáka a Dospivy. Závěr následně potvrdil i odvolací Vrchní soud v Praze. Stanovil také to, že Hušák musí každému z podnikatelů uhradit přes 150 000 korun za právní zastoupení.

Hušák byl generálním ředitelem Sazky od roku 1995. Na jaře 2011 se Sazka dostala do insolvence a poté do konkurzu. Její podnikatelskou činnost převzala tentýž rok v listopadu firma SAZKA sázková kancelář, vlastněná finančními skupinami PPF a KKCG.