Zranění Ukrajinci se budou léčit v ČR, vláda pro ně vyšle speciály

Praha – Ve čtyřech pražských nemocnicích budou ošetřeni demonstranti, kteří byli zraněni při nepokojích v Kyjevě. Vláda rozhodla, že do ukrajinské metropole vyšle ve čtvrtek dva letecké speciály, které přepraví 24 zraněných Ukrajinců. Zranění budou převezeni v rámci humanitárního programu MEDEVAC. Program zdravotnických evakuací se používá zejména v oblastech humanitárních katastrof. Vláda se shodla také na tom, že dlouhodobě je potřeba zapracovat na lepší spolupráci s Ukrajinou.

Podle mluvčího zraněné na místě vytipovali pracovníci organizace Člověk v tísni. „Jedná se o pacienty, kteří byli nejčastěji zraněni během bojů a střetů, ke kterým docházelo mezi ukrajinskými policejními silami a demonstranty, zejména v Kyjevě,“ poznamenal premiér Bohuslav Sobotka. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by mělo být převezeno asi 24 zraněných, jejich počet ale nakonec může být vyšší.

Letouny Casa a Airbus, které jsou speciálně upravené pro převoz pacientů na lůžkách, přiletí zpět ještě týž den kolem sedmé hodiny večerní. Ukrajince, kteří mají zranění hlavy, ošetří v nemocnici na Karlově náměstí, lidi s poraněním břicha a končetin v Motole, postřelené bude mít na starosti vojenská nemocnice a popálené vinohradská nemocnice. Na převoz i  následné ošetření bude vyhrazeno asi deset milionů korun.

  • Jana Růžičková z generálního štábu Armády ČR: „Půjde o jednu z nejnáročnějších evakuačních operací v novodobé historii AČR, protože hromadný převoz takovéhoto počtu zraněných pacientů s takovým spektrem těžkých poranění od střelných až po popáleniny se dosud ještě neuskutečnil.“

Vláda dnes také dnes zdůraznila, že ČR chce hrát aktivní roli v procesu sbližování Ukrajiny a Evropské unie a kabinet připraví strategii dlouhodobé spolupráce s Ukrajinou. „Rádi bychom vydefinovali dlouhodobou politiku vůči Ukrajině,“ uvedl premiér. Dokument by mělo připravit ministerstvo zahraničí. Sobotka doufá, že se na Ukrajině otevírá cesta k tomu, aby se země stala součástí EU. Česká republika by podle předsedy vlády ráda hrála aktivní roli v procesu sbližování Unie s Ukrajinou. „Politická stabilizace je podmínkou toho, abychom mohli vytvořit program, který by řešil tu bezpochyby velmi vážnou ekonomickou situaci Ukrajiny,“ zdůraznil šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

Podle Zemana by na ukrajinské volby měla dohlížet OBSE

K budoucnosti Ukrajiny se dnes vyjádřil i český prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Evropského parlamentu. Podle něj by na průběh květnových prezidentských voleb na Ukrajině neměla dohlížet Evropská unie, ale Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Vyslovil se také pro uspořádání mezinárodní konference o Ukrajině po volbách. Až budeme znát, jaký politický směr převládl, tak bychom měli svolat konferenci o Ukrajině i za účasti Ruska, řekl Zeman.

Protesty proti režimu prorusky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče zmítají Ukrajinou už tři měsíce. Vypukly poté, co Janukovyč odmítl v listopadu podepsat asociační dohodu s Evropskou unií a naopak se rozhodl pro bližší příklon k Rusku, které poskytlo půjčku na záchranu ukrajinských financí (čtěte víc).

Minulý týden bylo při pouličních bitvách mezi protivládními demonstranty a policií v centru Kyjeva zabito nejméně 88 lidí. Janukovyč v pátek uprchl z Kyjeva a parlament ho v sobotu zbavil funkce. Nové úřady na Janukovyče vydaly zatykač kvůli podezření z podílu na hromadných vraždách civilistů.

Sesazený prezident o sobě dal naposledy vědět v sobotu; ještě v neděli byl prý viděn na Krymu. Od té doby není známo, kde se bývalá hlava státu skrývá. Poslanci už schválili usnesení, podle něhož by se měl Janukovyč za krveprolití z minulého týdne zpovídat před mezinárodním trestním tribunálem (čtěte víc).

UKRAJINSKÁ KRIZE NA WEBU ČT24.CZ:

Janukovyče stíhají za vraždy ZDE

Ruští vojáci se šikují na Krymu ZDE

Zeman: Janukovyč nesplnil slib, ať se nediví ZDE

Čokoládový král prezidentem? ZDE

Jednotky Berkut skončily ZDE

Janukovyčův plán: Postřílet demonstranty ZDE

Janukovyč se má zodpovídat před tribunálem ZDE

Dopad ukrajinské krize na české podniky ZDE