Zemanova kritika EU ladí pravici. Sobotka chválí podporu integrace

Praha - Představitelům ODS a TOP 09 se zamlouvá kritika prezidenta Miloše Zemana při jeho projevu v Evropském parlamentu, kdy se pozastavil nad smysluplností stěhování této instituce nebo „zbytečných bruselských regulací“. Občanští demokraté se ale ohrazují proti jeho podpoře přijetí jednotné evropské měny a federalizaci Evropské unie. To premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by se prý pod Zemanův projev směle podepsal. Vítá zejména slova o integraci a přijetí eura.

Místopředseda TOP 09 Petr Gazdík ocenil Zemanův postoj účastníka u evropského stolu, který se nebojí kritiky. „Věci jako neustálé, podle mě hloupé stěhování Evropského parlamentu ze Štrasburku do Bruselu, úsporné žárovky či další věci, které pan prezident jmenoval, je v pořádku kritizovat,“ souhlasí Gazdík, jedním dechem ale dodává, že kritika má být konstruktivní, partnerská a má probíhat v diskusi. Osobně mu v Zemanově projevu chyběla konkrétní vize, k níž by měli europoslanci směřovat. I předseda strany Karel Schwarzenberg Zemanovy návrhy považuje pouze za vize, jež se nyní nedají realizovat. Přesto se podle něj Zeman snažil ve Štrasburku ukázat jako pravý Evropan.

Také občanští demokraté prezidenta chválí za kritiku stěhování Evropského parlamentu a „zbytečných bruselských regulací“. „Jsme rádi, že pan prezident ve Štrasburku projevil alespoň částečný smysl pro realismus a kritizoval některé aspekty evropské integrace, i když spíše ty méně podstatné,“ napsal v prohlášení lídr evropské kandidátky ODS Jan Zahradil. Zeman kritizoval mimo jiné architekturu bruselských institucí nebo jídlo v ústředí Evropské komise.

Zásadně ale ODS nesouhlasí s federalizací Evropské unie, jasně odmítla Zemanem „vyhlášenou cestu k federální Evropské unii“ i urychlené nahrazení koruny eurem nebo harmonizaci daní a společnou sociální a fiskální politiku. Prezident se v projevu označil za velkého stoupence brzkého přijetí eura. Vyslovil se také pro hlubší integraci dalších evropských politik.

Premiér by se pod prezidentovo vystoupení podepsal

„Pod vystoupení Miloše Zemana bych se mohl jako předseda vlády směle podepsat,“ prohlásil Sobotka po jednání vlády. Vítá jak Zemanovu zmínku o potřebě jednotnější zahraniční a bezpečnostní politiky, tak otázku větší podpory integrace EU v harmonizaci daní a fiskální politiky. To svázal i s podporou přijetí eura. „Tady vystoupení prezidenta koresponduje s programovým prohlášením vlády,“ dodal za koaliční partnery premiér.

Kvestor europarlamentu Jiří Maštálek (KSČM) si všímá toho, že při Zemanově vystoupení zazněl osmkrát potlesk, což při obdobných projevech podle něj nebývá zvykem. Jeho stranický kolega v ČR Jiří Dolejš rovněž ocenil kritiku byrokracie. Osobně je také přesvědčen o možnosti efektivní federace, chybí mu ale shoda na tom, jak by konkrétně měla vypadat. Možnost přijetí eura do pěti let, o níž Zeman na pozdější tiskové konferenci také mluvil, je podle Dolejše spíše heslem, než že by byla předzvěstí toho, jak to skutečně bude.

Slovenský europoslanec Jaroslav Paška ze Slovenské národní strany: „Zaujal mě touto pozicí, kdy kritizoval evropské instituce a řekl bych, že celé pravé křídlo mu tleskalo. Ukázal se jako osobitý politik… Po těch klasických tezích podpory sociální politiky bude razit realistické a pragmatické tóny, které se nám zdály rozumné, že je třeba velmi rozumně pracovat s bruselskou byrokracií. Ta někdy při řešení problémů opravdu přestřelí.“