Zeman: V eurovolbách budu volit ČSSD – díky Kellerovi

Štrasburk – Český prezident Miloš Zeman bude v květnových volbách do Evropského parlamentu volit sociální demokracii, protože lídrem její kandidátky je Jan Keller. Stejně tak podpořil na příštího šéfa Evropské komise nynějšího předsedu Evropského parlamentu a německého sociálního demokrata Martina Schulze. Zeman to dnes uvedl na závěr své návštěvy parlamentu ve Štrasburku.

„V evropských volbách budu volit sociální demokracii, protože lídrem sociální demokracie je Jan Keller. Kdyby tam byl někdo jiný, velmi pravděpodobně bych volil Pavla Teličku,“ poznamenal Miloš Zeman.

Premiér Bohuslav Sobotka rozhodnutí prezidenta vítá: „Očekával jsem, že se pan prezident po nevydařeném experimentu se SPOZ jednou vrátí mezi sociálnědemokratické voliče a jsem rád, že se tak stane už v evropských volbách. Koneckonců máme s panem prezidentem velmi podobný pohled na novou aktivní a sebevědomou roli, kterou by naše země měla hrát v pokračování evropské integrace.“

Jan Keller byl loni na podzim jedním z těch, které Zeman vyznamenal při příležitosti státního svátku 28. října. Sociologovi a publicistovi Kellerovi, který nyní vede kandidátku ČSSD v eurovolbách, prezident udělil nižší státní vyznamenání - medaili Za zásluhy.

Miloš Zeman a Jan Keller
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Bývalý eurokomisař Telička vede ve volbách do Evropského parlamentu kandidátku hnutí ANO. Zeman prohlásil, že se - stejně jako prý většina voličů - rozhoduje podle lídra kandidátky.

„Samozřejmě, že z obdobného hlediska bych uvítal, kdyby se předsedou EK stal Martin Schulz,“ zdůraznil český prezident. Premiér Bohuslav Sobotka se při své návštěvě Bruselu minulý týden vyhnul odpovědi na otázku, zda Schulze podpoří.

Vydáno pod