Nemáme na opravy silnic, volají kraje. Babiš ale očekává úspory

Praha - Hejtmani požadují po vládě miliardy, jinak prý hrozí, že nebude za co opravovat silnice nebo provozovat krajské nemocnice. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) dokonce připustil, že si uměl zachování poplatků v nemocnicích představit. Problém vidí kraje také v rozdělování daní. Po reformě dostávají méně peněz a také platí vyšší DPH. Premiér slíbil, že bude situaci řešit s ministrem financí. Ten už ale vzkázal, že naopak od hejtmanů očekává úspory.

Varování od hejtmanů zaznělo směrem k vládě už před společným jednáním. Kvůli změně rozpočtového určení daní prý tratí stovky milionů korun. Peníze už teď nejsou na opravy rozbitých silnic. „Ten stav silnic druhých a třetích tříd je špatný na celé republice,“ podotkl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Příjmy také poklesly nemocnicím poté, co byly zrušeny regulační poplatky. Například pro Jihočeský kraj to znamená propad sto milionů korun, díky nimž se nemocnice mohou dostat do záporných čísel. „Jestliže nám někdo shora zruší tyto nemocniční poplatky za lůžko, tak ta ztráta se někde projevit musí,“ dodal Zimola. Ač sociální demokrat, podle svých slov si zachování poplatků v nemocnicích či za pohotovost představit umí. „Nyní se pracně hledá cesta, jak to nemocnicím vrátit,“ zdůraznil Zimola.

  • Jiří Zimola: „My dnes musíme řešit situaci navýšením plateb za státní pojištěnce a věřit, že ta částka, která nám z rozpočtu krajských nemocnic zmizela, se nám v této podobě vrátí. Já o tom nejsem úplně přesvědčen. Nejsem přesvědčen, že se nám vrátí do koruny.“

Stejně tak hrozí, že kraje zastaví výstavbu domovů důchodců nebo se zhorší zajištění zdravotních služeb. Zástupci krajů vyčíslili, že po změně rozdělování daní přišli o 7 miliard. Na jednání s vládou přitom nesli i další čísla. Kraje tvrdí, že úkoly, které na ně přenesla vláda, přitom stály další miliardy.

Novela zákona o přerozdělení daní jako řešení, navrhují kraje

Řešením je podle krajů novela zákona, který přerozděluje daně. Ten z dílny pravicové vlády Petra Nečase poslal více peněz menším obcím, naopak o peníze přišla velká města a kraje. „Došlo k tomu, že vláda snížila podíl na rozpočtu daní a zvýšila DPH, tím potrestala kraje dvakrát,“ konstatoval předseda Asociace krajů Michal Hašek. „Vláda absolvuje diskuse o rozpočtu a na základě těchto debat bude jasné, kolik peněz můžeme nasměrovat do krajů,“ dodal premiér Bohuslav Sobotka.

Ministr financí ale z dovolené vzkázal, že změnu přerozdělování daní neplánuje. „Peníze údajně chybí všude. Kraje se musí naučit lépe hospodařit, a s tím rozpočtem, co mají,“ reagoval. Souboj o rozpočet se rozběhne v následujících měsících. Vláda se ještě do léta chce znovu s hejtmany sejít.