Další Babišův spis? Slovenský ústav ho předložil jako důkaz

Bratislava – Slovenský soud má v ruce další důkazy údajně svědčící o tom, že český ministr financí Andrej Babiš spolupracoval s StB. Předložil je slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). Ve spisu Babiš opět figuruje pod krycím jménem Bureš jako tajný spolupracovník StB. Informaci přinesl slovenský deník SME.

Ze spisu pod označením Bauer vyplývá, že Bureš byl součástí sítě agentů StB. Měl se podílet na prověření bývalého náměstka ředitele podniku Petrimex Dušana Slezáka. Toho chtěla StB získat na spolupráci. Autorem spisu je bývalý příslušník StB Andrej Kuľha. Ten naposled u soudu vypovídal v Babišův prospěch. Tvrdil tehdy, že kolegové zaevidovali Babiše bez jeho vědomí proto, aby vykazoval nějakou činnost.

  • „Vykazoval známky nevědomé spolupráce a byl vedený bez vědomí agenta Bureše o  tajné spolupráci. Spis obsahoval a používal jen informace, které bylo možné získat i z oficiálních zdrojů a kontaktů, které poskytovali pracovníci PZO Petrimex v rámci služebního styku,“ uvedl Kuľha v notářsky ověřené výpovědi u  soudu.  

Když Kulha prý zjistil, že první zmiňovaný spis je fiktivní, uložil ho do archivu. Nyní diskutovaný spis vznikl až v roce 1988, tedy rok poté. Přesto v něm Bureš figuruje. „Prověrka kandidáta byla a je vykonávána prostřednictvím agenturní sítě v PZO Petrimex, a to jsou TS (tajný spolupracovník) Bureš, TS Mráz, TS Bystrický a TS Horáček,“ napsal Kuľha do spisu v září 1988. Časový rozpor by tak podle nově zveřejněného detailu ze svazku Bauer naznačoval, že Andrej Kuľha s tajným spolupracovníkem Burešem dál jednal.

Už dřív se před soud dostal spis Oko, v němž Bureš vystupuje jako zdroj při prověřování pracovníka firmy ZOZO Interal Alexeje Nováka a spis Voják, jenž Bureše vzpomíná v souvislosti s konspiračním bytem. Osobní Babišův spis Bureš byl údajně skartován. 

Babiš vědomou spolupráci s StB popírá. Připouští, že za komunismu coby pracovník  československého podniku zahraničního obchodu přišel do kontaktu s příslušníky StB. Odmítá ovšem, že byl agentem tajné policie. Kvůli archivním svazkům podal žalobu na ÚPN. Soud má pokračovat 14. dubna.