Zemřel Richard Sacher, polistopadový ministr vnitra

Praha – Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 71 let polistopadový federální ministr vnitra Richard Sacher. Uvedl to server Novinky.cz s odkazem na mluvčí KDU-ČSL Miriam Farskou. Sacher zastával ministerský post do voleb v červnu 1990. Během svého působení mimo jiné rozpustil StB. Po volbách 1990 se stal za lidovce poslancem Federálního shromáždění, kde působil dva roky. V roce 2000 pak neúspěšně kandidoval na Náchodsku jako nestraník za ČSSD do Senátu.

Sacher byl členem Československé strany lidové, předchůdkyně dnešní KDU-ČSL, od roku 1968. Na začátku 90. let byl krátce místopředsedou strany a v roce 1990 neúspěšně kandidoval na předsedu strany proti Josefu Luxovi. Od podzimu 1992 pak Sacher působil ve vedení soukromé bezpečnostní agentury Group 4 Services (dnes G4S Secure Solutions).  

V souvislosti se Sachrovým působením na ministerstvu vnitra vyvolával největší zájem médií takzvaný „fond Z“. V něm měly být uloženy svazky komunistické Státní bezpečnosti (StB), které podléhaly zvláštnímu režimu. Na jaře 1990 do něj Sacher přeřadil i evidenci StB vedenou na tehdejší představitele federálního a republikových parlamentů a vládní činitele. Podle slov pozdějšího českého ministra vnitra Jana Rumla se Sacher jen snažil tímto postupem zabránit nežádoucí manipulaci s těmito materiály.

Před sedmi lety Vojenské zpravodajství informovalo o tom, že Sacher byl evidován jako tajný spolupracovník komunistické vojenské kontrarozvědky, která byla součástí StB. Sacher na to tehdy reagoval tím, že má tři lustrační osvědčení z let 1992, 2000 a 2005. Na přímou otázku, zda s  kontrarozvědkou spolupracoval, ale odmítl odpovědět. Podle dokumentů byl Sacher zaevidován v roce 1958 jako tajný spolupracovník kontrarozvědky. Historik Pavel Žáček však ve vysílání ČT24 upozorňoval, že se tento záznam týkal pouze Sacherovy povinné vojenské služby, takže prý nejde o nic fatálního, co by mělo vliv na Sacherovu historickou úlohu na přelomu let 1989 a 1990.  

Richard Sacher pohledem historika Pavla Žáčka (zdroj: ČT24)