Válková žádá šéfa žalobců Zemana, aby si došlápl na kauzu Opencard

Praha – Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) požádala dopisem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prověřil pražské městské státní zastupitelství kvůli kauzám Opencard či tunelu Blanka. Válková je totiž znepokojená tím, že se i přes četná trestní oznámení nedaří postavit před soud údajné viníky.

Válková v dopise zmiňuje kauzu Opencard. Řešení případu může být podle ní projevem nedostatečné kvality činnosti Městského státního zastupitelství v Praze. Ministerstvo shrnulo postoj Válkové: „Věří, že tato situace není nejvyššímu státnímu zástupci lhostejná a že v rámci svých kompetencí přijme příslušná opatření, například ve formě nařízení kontroly skončené věci (v případě věcí odložených) či bude iniciovat dohledovou činnost ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze.“ 

Pražský městský soud řešil naposledy kauzu Opencard v pondělí. Nepravomocně uznal vinnými řadové úředníky z magistrátu hlavního města. V projektu údajně zvýhodnili firmu Haguess. Předseda soudního senátu ale zároveň zdůraznil, že tito obžalovaní rozhodně nebyli hlavními aktéry či hybateli událostí. 

Úředníci byli odpovědní za průběh veřejné zakázky v době, kdy Prahu řídil primátor Pavel Bém (ODS). Ten v kauze vypovídal jako svědek. V další větvi případu čelí obvinění někdejší pražští radní včetně současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09). 

Ministryni se nezdá ani postup v případě výstavby tunelu Blanka, obrátil se na ni kvůli tomu ostatně i primátor Hudeček. Případem se zabývá jak protikorupční policie, tak Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, přičemž podle primátora postupují protichůdně.  Ministryni proto požádal o řešení tohoto rozporu. (více čtěte zde)