Nynější státní úředníci asi nebudou muset skládat zkoušku

Praha - Vládní koalice s největší pravděpodobností ustoupí od možnosti, podle níž by všichni nynější státní úředníci museli s účinností služebního zákona projít do dvou let zkouškou. Zkouška by měla být povinná jen pro nově přijímané zaměstnance státních úřadů.

Brífink ČSSD ke služebnímu zákonu (zdroj: ČT24)

V koaličním věcném záměru se píše o možnosti, že by všichni úředníci museli složit zkoušku do roka nebo do dvou let od účinnosti zákona. V opačném případě by na úřadech skončili. „Uvědomujeme si, že lidé, kteří ve státní správě pracují pět, deset, 15 let, by nemuseli být zkoušeni z toho, co denně vykonávají,“ uvedl dnes předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). V případě nynějších státních zaměstnanců by mělo stačit jejich plánované každoroční hodnocení.

Ústupek souvisí i s tím, že zkoušky by byly finančně a organizačně náročné. Na úřadech pracuje podle dřívějších informací kolem 75 000 lidí. Trvá ale záměr, podle kterého by museli absolvovat výběrové řízení všichni vedoucí pracovníci. Zákon pro ně zavede nové pojmenování - stanou se z nich představení.

Debatu už vzbudil i námět, aby vzdělávání úředníků měla na starosti Policejní akademie. „Diskuse jasně ukázala, že není správné, aby jakákoli škola měla monopol,“ uvedl k tomu Tejc. Úředníky budu moci vzdělávat všechny vysoké školy s příslušnou akreditací. Neměl by podle Tejce trvat stav, kdy značné částky plynou na vzdělávání přes agentury, které si na školení najímají státní úředníky.

Některé úřady už vyjádřily nevoli s tím, že by se na ně měl služební zákon vztahovat. Tejc zopakoval, že ústupek by byl možný u Nejvyššího kontrolního úřadu a u Národního bezpečnostního úřadu. „U dalších ještě prozkoumáme evropskou legislativu,“ uvedl. Cílem podle Tejce je, aby se norma vztahovala na co nejvyšší počet úřadů, příspěvkových organizací a státních fondů. Pro všechny by měl podle něho platit systém odměňování a výběrová řízení. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák poznamenal, že k působnosti zákona se ještě budou vyjadřovat všechna ministerstva.

Služební zákon, jenž má odpolitizovat státní správu, Česko přijalo už v roce 2002. Dosud ale nenabyl plně účinnosti. Z koaličního věcného záměru mají vzejít úpravy novely služebního zákona, kterou již dřív podala ČSSD. O předloze chce koalice debatovat podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka například s tripartitou, opozicí a senátními výbory. Ve sněmovně by měla být schválena do poloviny letošního roku, účinná bude od ledna.

Zatím není známo, jaké finanční dopady bude služební zákon mít. Náklady se budou teprve počítat podle působnosti a systému odměňování. Z původní normy by měly vypadnout například odchodné a další bonusy. Sociální demokraté říkají, že stát si nemůže dovolit vyšší zátěž než o desítky milionů korun navíc proti současnosti.