Výplaty dávek přes sKarty definitivně skončily

Praha - Vyplácení dávek přes sKarty definitivně skončilo. Úřad práce ČR přes ně přestal vyplácet všechny dávky ze systému státní sociální podpory a pěstounů. Lidé už peníze budou dostávat jen na účet nebo složenkou. Vyplácení dávek v hmotné nouzi, podpory v nezaměstnanosti a příspěvků pro postižené přes sKarty skončilo už na začátku února.

Rozhovor s Kateřinou Beránkovou z ministerstva práce (zdroj: ČT24)

Do oblasti sociální podpory spadá rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, porodné a pohřebné. Tyto dávky, stejně jako další, se měly původně přes sKarty vyplácet až do konce dubna. „Důvodem urychlení celého procesu byl fakt, že nové informační systémy nemají aplikaci na tento způsob výplaty dávek. A protože sKarta končí, nebylo efektivní a ani ekonomické programy upravovat,“ uvedla generální ředitelka úřadu Marie Bílková.

Sociální kartu mělo kolem 280 000 lidí. Úřady příjemcům v listopadu poslali dopis s popisem postupu. Klienti měli nahlásit, jak chtějí dávky dál dostávat - jestli poštou, či na svůj bankovní účet. Zatím to neudělalo asi 1 000 z nich. „Tyto lidi budeme znovu kontaktovat,“ podotkla Beránková.

Lidé nemusí sKartu vracet. Úřad práce jí ale doporučuje znehodnotit. V dubnu si budou moci klienti vybrat zbývající peníze na pobočkách České spořitelny zdarma. Lidé, kteří sKartu nevlastní, budou dávky i nadále pobírat stejným způsobem jako dosud.

Zdravotně postižení, kterým slouží speciální sKarta zároveň jako průkaz OZP, si musí do konce dubna na příslušném úřadu práce zajistit její výměnu za nový náhradní průkaz OZP. Za jeho vystavení nebudou nic platit.

Sporný projekt odstartoval v létě 2012 za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Smlouvu na provozování systému získala Česká spořitelna, a to do roku 2024. S sKartami, k nimž každý dostal povinně spořitelní konto, si lidé měli vybírat peníze z bankomatů a mohli s nimi platit v obchodech. Projekt kritizovali politici tehdejší opozice i koalice, odboráři, rada postižených, ochránci soukromí či ombudsman. Zákonodárci loni přijali senátní normu, která systém ruší.

Novou ministryni práce čeká vyjednávání s Českou spořitelnou o případných náhradách za předčasné ukončení projektu. Banka své náklady vyčíslila na 203,8 milionu korun.