Silničáři se o víkendu vrátí na opravované úseky D1

Praha - Na nejstarší českou dálnici zamíří o víkendu silničáři. Během března budou spravovat škody po zimě a na úsecích mezi Šternovem a Psáři, resp. Lhotkou a Velkou Bíteší budou pokračovat v pracích, které se nestihly před zimou. V březnu se ve všech opravovaných úsecích bude moci jezdit dvěma pruhy, a to v obou směrech - aby mohli silničáři odstranit případnou sněhovou nadílku.

Od dubna plánuje ministerstvo dopravy provoz v rekonstruovaných úsecích převést do jedné poloviny dálnice. Ve druhém jízdním pásu bude vybourán povrch a začnou práce na položení nové vozovky. Kvůli dřívějšímu provizornímu rozšíření dálnice bude i v této fázi prací provoz veden ve dvou pruzích v obou směrech.

Pokládka povrchu ale pravděpodobně nezačne na všech úsecích zároveň. Největší skluz proti harmonogramu v řádu stovek pracovních dní eviduje Ředitelství silnic a dálnic na stavbě Lhotka - Velká Bíteš. Kvůli problémům s nestabilním podložím loni stavební společnost stavbu několikrát přerušila a požadovala více peněz na pokrytí neočekávaných víceprací. Toho nakonec dosáhla v říjnu, kdy jí ředitelství silnic rozpočet navýšilo o deset milionů korun.

Loni začali na dálnici D1 silničáři opravovat první čtveřici úseků mezi Šternovem a Psáři, Loktem a Hořicemi, Lhotkou a Velkou Bíteší a mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. K nim by během letošního roku měly přibýt další tři mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, Meřínem a Velkým Meziříčím a Hvězdonicemi a Ostředkem. Vydaná stavební povolení k posledním dvěma úsekům ale napadlo občanské hnutí Děti Země. Tomu vadí, že u uvedených staveb nebylo uskutečněno projednání dopadu stavby na životní prostředí. Podle ministerstva dopravy se tím může zahájení prací na těchto úsecích výrazně zpozdit.

Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Na opravované i nově stavěné úseky se počítá s využitím peněz z EU.