Obrana vypsala obří tendr na dopravu vojáků

Praha – Ministerstvo obrany vypsalo tendr na zakázku na strategickou dopravu vojáků. Jde o největší zakázku za poslední dva roky – resort je ochoten zaplatit až šest miliard korun. Zakázka se má týkat pouze přepravy českých jednotek do sil rychlé reakce Severoatlantické aliance a Evropské unie – a to pouze v případě válečného konfliktu.

Největší zakázka armády (zdroj: ČT24)

Pro strategickou přepravu českých vojáků do válečných oblastí mimo Evropu připadají v úvahu ruské Antonovy či Iljušiny nebo americký Globemaster. Armáda si nyní nejčastěji pronajímá ruské Antonovy. Vejde se do nich 12 dvacetistopých kontejnerů, k tomu osm tater 815 a šest pandurů.

Podle neoficiálních informací stojí let obřím Antonovem z Prahy do Kábulu a zpět až 19 milionů korun. „Cena se odvíjí od vzdálenosti a přepravované hmotnosti. Nejvyšší položkou je cena paliva,“ vysvětluje náčelník odboru vojenské dopravy Armády ČR Martin Štochl.

Z plánovaných skoro šesti miliard však nemusí ministerstvo nakonec utratit ani korunu. „Neplatí se předem nějaký paušál, platí se až konkrétní případ,“ vysvětlil ministr obrany Martin Stropnický. „Ve srovnání s pořízením nějaké transportní letky mi to připadá jako poměrně rozumný nápad,“ uvedl projektový manažer Transparency International Stanislav Beránek.

Armáda by nicméně pro dopravu vojáků přednostně využila vlastní letadla – Airbus či CASA. Na letišti v pražských Kbelích má připraveno 13 dopravních letadel, které by měly během několika let doplnit ještě dva střední transportní letouny.

image_550460
Zdroj: ČT24

Přepravu vojáků do současných misí v Afghánistánu, na Mali či Sinajském poloostrově si armáda platí zvlášť ze svého rozpočtu. Ročně to stojí stovky milionů korun – třeba v roce 2010 stála doprava vojáků a techniky do zahraničních misí a cvičení 269 milionů korun.