Sobotka: Jsem si jistý, že v ČSSD kmotři nejsou

Praha – Na sociální demokracii nejsou napojeni žádní kmotři. Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka to prohlásil v polední debatě televize Prima. Ministerský předseda tak reagoval na páteční výrok prezidenta Miloše Zemana, že kmotři jsou ve všech politických stranách. „Proboha, nemáme kmotry, jsem si jistý,“ řekl doslova Sobotka.

Slovní konflikt kolem tzv. kmotrů se táhne už od začátku tohoto týdne. Zahájil jej Bohuslav Sobotka, když se nechal slyšet, že bývalí členové ODS a TOP 09 napojení na kmotry začali v Praze postupně ovládat hnutí ANO (čtěte víc). Šéf hnutí Andrej Babiš kontroval, že pražští kmotři jsou naopak v sociální demokracii. Sobotka to nyní označil za zbytečnou koaliční přestřelku.

„Beru to jako koaliční přestřelku, která podle mého názoru byla zbytečná. Máme dost jiné práce, které bychom se v rámci koalice měli věnovat,“ míní premiér, podle kterého koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL zatím funguje dobře.

O několik dní později se k tématu vrátil prezident Zeman. Konstatoval, že partaje si nemají co vyčítat, protože kmotři jsou ve všech politických stranách, a to na centrální, regionální i místní úrovni. Za příčinu tohoto problému považuje Zeman to, že tuzemské strany mají na rozdíl od svých západoevropských protějšků v přepočtu na obyvatele – jak uvedl – desetkrát méně členů (přečtěte si, co dále zmínil prezident v rozhovoru).

„A z toho samozřejmě logicky vyplývá, že tam není tak velký personální výběr na kandidátky a že to malé množství členů těžko může ovlivnit vliv takzvaných politických podnikatelů,“ dovozuje prezident. V podobném duchu se vyjádřil i Sobotka. „Lidé se příliš do politických stran nehrnou, no a pak šíbři tohoto typu mají větší prostor,“ myslí si český premiér.