Konec souběhu placených funkcí? Nový zákon chystá vláda i Hašek

Praha – Hejtmani a starostové, kteří zároveň sedí v parlamentu, by měli od příštího roku dostávat jen jeden plat. Prosadit to chce jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak většina opozičních stran. Záměr podporují i hejtmani ČSSD, kterých se souběh obou funkcí týká. Do konce března ale chtějí dokonce do sněmovny předložit svůj vlastní návrh.

Souběh politických funkcí (zdroj: ČT24)

Souběh funkcí zatím řeší hlavně sociálnědemokratičtí hejtmani. Ti si musí do 20. dubna vybrat, kterou ze svých pozic opustí. Kritici jim vyčítají, že pobírají z veřejných peněz dva platy. Zároveň pochybují, že je možné časově sladit dvě náročné funkce a naplno se jim věnovat. Kumulaci funkcí navíc zakazuje usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD.

Mezi dotčené poslance patří třeba Jiří Zimola, který si jako hejtman vydělá více než 87 tisíc, jako poslanec a zároveň místopředseda výboru bere přes 67 tisíc. Jeho měsíční příjem tak dohromady činí skoro 155 tisíc. Tolik nevydělává ani premiér Bohuslav Sobotka. Jihomoravský hejtman a poslanec Michal Hašek má také v součtu vyšší příjem, než je stopadesátitisícový plat premiéra. A dva platy pobírá též karlovarský hejtman Josef Novotný spolu se svým protějškem z Vysočiny Jiřím Běhounkem.

Poslanecká sněmovna (200 poslanců)

  • 4 hejtmani
  • 1 náměstek hejtmana
  • 1 primátor
  • 2 náměstci primátora
  • 11 starostů
  • 5 místostarostů

Senát (81 senátorů)

  • 2 hejtmani
  • 2 náměstci hejtmana
  • 2 primátoři
  • 14 starostů

Premiéra a ministrů, kteří jsou zároveň členy parlamentu, se souběh dvou placených funkcí netýká – mají totiž nárok jen na jeden plat.

Všichni čtyři hejtmani teď svorně tvrdí, že by jim nevadilo, kdyby o poslanecký příjem přišli. „Bavme se o tom, že za takovéto souběžné funkce bude zcela jistě jeden plat. Já jsem pro,“ řekl České televizi Zimola. „Klidně ať ten člověk bere jeden plat. Stejně většina z nás ten druhý plat rozdává,“ argumentuje Novotný.

Jejich kolega Michal Hašek už má dokonce připravený konkrétní zákon, který by souběh platů rušil. Na podobné normě navíc začala pracovat i Sobotkova vláda. „Politik by mohl vykonávat víc veřejných funkcí, ale pobíral by plat pouze za jednu z nich,“ vysvětlil premiér.

Hejtmany ze své strany už několikrát pokáral za to, že neustále oddalují rozhodnutí, kterou ze dvou placených funkcí opustí. Jediným politikem, který už souběh funkcí ukončil, je poslanec a ministr vnitra Milan Chovanec. Post plzeňského hejtmana opustil v lednu.

Návrh podporují TOP 09 i komunisté, ODS je proti

Předseda opoziční ODS Petr Fiala se domnívá, že se jedná o vnitřní problém sociální demokracie a že souběh placených veřejných funkcí není třeba regulovat zákonem. Nesouhlas občanských demokratů by však neměl zabránit tomu, aby norma dolní komorou prošla – ať už bude z dílny vlády, nebo poslanců-hejtmanů. Kromě celé koalice jí totiž přislíbila podporu i TOP 09. „Já si navíc myslím, že ten, kdo je poslancem, nemá souběžně vykonávat pozici hejtmana nebo starosty,“ uvedla místopředsedkyně Helena Langšádlová.

Jak upozornil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, pokud novela vstoupí v účinnost, odebrání jednoho platu od ledna 2015 se nebude týkat jen hejtmanů, ale i starostů. Těch ve sněmovně sedí 11 a v Senátu 14.