Žalobce: Obžalovaní museli být srozuměni s rizikem

Zlín – Kdo může za smrt desítek lidí, kteří se otrávili jedovatým alkoholem? Hlavní větev tzv. metanolové kauzy dnes začal řešit krajský soud ve Zlíně. Z celkem jednatřiceti lidí před ním stanulo deset hlavních obžalovaných včetně údajných hlavních míchačů jedovaté směsi a jejího distributora. Státní zástupce dnes u soudu opakovaně uvedl, že jednotliví obžalovaní si museli být přinejmenším vědomi možného rizika svého jednání. Předpokládá se, že soud potrvá delší dobu, naplánováno už je 42 jednacích dnů.

Na lavici obžalovaných ve Zlíně zasedlo celkem deset lidí, mezi nimi i tři muži, považovaní za hlavní aktéry kauzy: údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, Slovák Rudolf Fian, jeho komplic, majitel firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela a údajný hlavní distributor Jiří Vacula ze Zlínska.

Jiří Vacula údajně odebral od Fiana a Křepely 10 tisíc litrů jimi namíchané směsi: 5 tisíc litrů tvořil nezávadný etanol, 5 tisíc litrů toxický metanol. Podle žalobce Kafky šlo o alkohol z neprověřených zdrojů, za nápadně nízkou cenu, navíc od osob, které nemohly garantovat jeho zdravotní nezávadnost. „Obžalovaný Vacula byl přinejmenším srozuměn, že taková směs může vystavit značný počet konzumentů nebezpečí smrti, zejména s přihlédnutím k mimořádně velkému množství takto kontaminovaného alkoholu a jeho nekontrolovanému šíření,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Roman Kafka.

Právě fakt, že obžalovaní museli tušit riziko výroby a další distribuce pochybného alkoholu, zazněl v obžalobě hned několikrát.

Soud dnes ve Zlíně vyslechl sedm obžalovaných. I když někteří z nich připustili, že obchodovali s nezdaněným lihem, odpovědnost za zmařené životy a zdraví poškozených necítí. Tři hlavní aktéři kauzy budou vypovídat až ve středu.

Kdo je kdo?

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. Jedovatý alkohol údajně míchal spolu s Křepelou v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl Fianovým komplicem. Vlastnil firmu Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem, v jejímž areálu se později našly podzemní bazény plné nelegálního lihu. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 celkem pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi namíchat 10 tisíc litrů směsi tvořené z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula dostal jedovatou směs v Podkopné Lhotě na Zlínsku od Fiana s Křepelou, sám ji pak distribuoval dál.

Martin Jirout

Podnikatel z Horní Olešnice na Trutnovsku patřil podle žalobce k největším odběratelům otráveného alkoholu. Je obžalován za obecné ohrožení. Martin Jirout, který před soudem přečetl své ručně psané prohlášení, potvrdil, že odebíral nezdaněný alkohol, ale s metanolem nemá podle svých slov nic společného. Alkohol prý sám pil i se svojí rodinou a nikomu se nic nestalo.

Zbylých šest ve Zlíně souzených distributorů čelí obžalobě z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami: jde o Alexandera Jordána, Martina Cekotu, Aleše Svobodu, jednatele firmy Vapa Drink Viktora Koláčka, Libora Vanderku a jednatele firmy Verdana Roberta Sedlaříka.

Podle státního zástupce Romana Kafky mohla směs zabít až 158 tisíc lidí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Hlavním aktérům klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 otrávených včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla v Česku 3. září 2012 v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Dosud po požití toxického alkoholu zemřelo 49 lidí, devět z nich loni. Otravy metanolem od předloňského září zabily nebo na zdraví vážně poškodily nejméně 140 osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy.

Podle počtu obětí se metanolová kauza stala druhou nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Více lidských životů si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997, kdy zemřelo padesát lidí. Český alkohol zabíjel i v zahraničí. Úřady potvrdily, že český pančovaný alkohol zabíjel v Polsku.

Vláda na vlnu úmrtí zareagovala vyhlášením prohibice, když zakázala prodej lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent na celém území republiky. Policie a lékaři nabádají, aby lidé i nadále pečlivě vážili, co vlastně pijí. Přes pět tisíc nebezpečných lahví totiž může být stále v oběhu. „Dva tisíce litrů se nám nepodařilo zmapovat, to už šlo v poslední distribuci: trhem nebo předáváním si mezi lidmi,“ potvrdil šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera.

Kauza odhalila obří černý trh s lihem

Při vyšetřování metanolových otrav se policii a celní správě podařilo odhalit celý rozsáhlý byznys s nezdaněným lihem. „Potvrdilo se, že asi 10 až 20 procent alkoholu je nezdaněný alkohol, tedy vyrobený načerno jinými technologickými postupy. To velmi ohrožuje populaci, může to vést k chybám, jaké se staly v případě metanolové aféry,“ upozornil bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který ministerský post zastával právě v době metanolové aféry.

V reakci na otravy i nelegální obchod s alkoholem loni parlament schválil zákon o povinném značení lihu. Ten mimo jiné snižuje objem nejvyššího povoleného balení a zavádí kauce nutné pro registraci obchodníků a výrobců lihovin. „Změnily se i kontrolní pásky (tzv. kolky). Lidé si dnes mohou přes čtečku na mobilním telefonu zjistit, jestli kontrolní pásek patří k té lahvi, na kterou se v obchodě dívají,“ popsal jednu ze změn mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Parlament přijal i novelu živnostenského zákona, která zavádí koncese pro prodejce lihu a lihovin. „Koncesovaná živnost na prodej alkoholu umožní, aby lidé, kteří nějak švindlují, byli pořádně postižitelní. Pro nás bylo zajímavé zjištění, že nelze udělit hospodskému pokutu, která by pro něj byla likvidační. Podle mě, pokud někdo nalévá mladistvým nebo nalévá z otevřené lahve alkohol, který tam nepatří, měl by dostat trest, který je likvidační,“ dodal Heger. Zároveň upozornil i na to, že byť je 50 mrtvých po otravě metanolem obrovské číslo, ročně v Česku zemře v důsledku alkoholismu 100 až 200 lidí. „I ten takzvaný zdravý alkohol příliš společnosti nesvědčí, pokud se nekonzumuje rozumně,“ uzavřel Heger.

Vývoj kauzy Metanol

ROK 2012

3. září

Začíná série otrav jedovatým alkoholem, který obsahuje metanol. První otrávené hlásí Havířov.

14. září

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil prohibici – nikdo nesmí prodávat ani nabízet alkohol s obsahem 20 % lihu a víc.

24. září

Policie oznámila na tiskové konferenci v Praze, že odhalila původce metylalkoholové aféry. Celkem do oběhu uvedli asi 15 tisíc litrů alkoholu, 5 tisíc dosud z černého trhu nezmizelo. Dvěma šéfům gangu hrozí 12–20 let odnětí svobody, případně i výjimečný trest.

27. září

Skončila prohibice, alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 se vrací do prodejní sítě. Ostatní lihoviny potřebují nový kolek a tzv. rodný list – tedy doklad původu.

29. září

Policie rozbila metanolovou síť. V Karlovarském kraji a na Moravě zatkla celkem čtyři lidi. Skupina byla napojena na distributora z východu republiky, kterého už policisté stíhají. Na otravu metanolem zatím v Česku zemřelo 26 lidí.

17. října

V nelegálním skladu společnosti Verdana, která je výhradním distributorem Likérky Drak, se našly lahve tuzemáku s mimořádně vysokou koncentrací metanolu. Policie zadržela jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu a vyhlásila celostátní pátrání po jednateli distribuční firmy Verdana Robertu Sedlaříkovi.

25. října

V rukou policie skončil zlínský podnikatel Radek Březina, kterého zatkla zásahová jednotka v hotelu Lázně Kostelec. Podle zjištění reportérů České televize patřil Březina mezi vlivné postavy obchodu s lihem na východě republiky.

29. října

Policie zveřejnila informaci o tom, že zorganizovala masivní zátah na lihovou mafii. Tři stovky policistů udeřily v jeden čas na 22 místech po celé republice. Podařilo se tak zatknout špičky černého trhu s lihem.

31. října

SZPI odhalila další nebezpečný alkohol. Celkem SZPI v rámci mimořádných kontrol 29 489 prodejních míst odebrala 682 vzorků k laboratorní analýze. Ta prokázala nevyhovující parametry bezpečnosti a jakosti u 37 lihovin. Vysoce toxických vzorků našla inspekce sedm.

ROK 2013

3. května

Policie obvinila jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu z krácení daní a znečištění čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Hrozí mu až osmileté vězení. Chvalčovská likérka se do centra pozornosti dostala na podzim 2012, když se v jejích lahvích tuzemáku a vodky objevil jedovatý metanol. V souvislosti s touto aférou ale Čaniga obviněný není.

16. srpna

Padly první tvrdé tresty za metanol: Krajský soud v Ostravě potrestal dva překupníky s otráveným alkoholem. Petr Hlava a Marek Ženíšek z Karvinska půjdou na osm let do vězení. Jejich vinou jeden muž na otravu metanolem zemřel, dalším čtyřem lidem způsobili trvalé následky.

11. listopadu

Zlínský podnikatel Radek Březina označovaný za hlavu tzv. lihové mafie se snaží z vazby ovlivňovat vyšetřování a uplácet svědky. Týmu Reportérů ČT se podařilo získat tajné vzkazy, které Březina svým spolupracovníkům adresoval z vězení. Z instrukcí přitom vyplývá, že Březina žádal peníze pro vyšetřovatele, soudce nebo vlivné zlínské představitele. Březina je stíhán za půlmiliardový daňový únik kvůli nelegálnímu lihu.

21. listopadu

Jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík dostal u zlínského soudu 5 let vězení za daňové úniky z obchodu s lihem. Soud mu zároveň na šest let uložil zákaz činnosti. Podle obžaloby připravil stát na spotřební dani o více než 12 milionů korun.

22. listopadu

Zlínská policie ukončila vyšetřování hlavní větve metanolové kauzy a dozorujícímu žalobci Romanu Kafkovi předala návrh na podání obžaloby.

ROK 2014

10. ledna

Kauza Metanol spěje k soudu, státní zástupce Roman Kafka podal obžalobu.

17. ledna

Zátahem na několika místech Moravy a v Praze vyvrcholilo dvouleté vyšetřování aféry kolem nezdaněného lihu. Hlavou údajné lihové mafie byl podle policistů podnikatel Radek Březina.

21. února

Soud ve Frýdku-Místku potrestal výrobce jedovatého alkoholu Stanislava Bažanowského z Českého Těšína pěti roky vězení.