Cvičebnice pro předškoláky zná Česko jen ve spojení s Německem

Praha - Na pultech některých knihkupectví se objevila nevhodná cvičebnice určená předškolákům. Ministerstvo školství na ni upozornil Český svaz bojovníků za svobodu. Vadí mu totiž, že cvičebnice pojmenovaná Naše země se o České republice zmiňuje pouze v souvislosti s Rakouskem a Německem. Ministerstvo už školkám doporučilo, aby tento pracovní sešit nepoužívaly.

Cvičebnici Naše země napsali Němci a vydali Číňané. I to je jedna z věcí, které svazu bojovníků za svobodu vadí. „Zaprvé vyšla v zahraničí a zadruhé o naší zemi je tam toho velice málo,“ upozornila v rozhovoru pro Českou televizi mluvčí svazu Jana Časnochová. Učebnice tak vlastně selhává v tom zásadním, a to dostat do povědomí předškoláků základní vědomosti o vlastivědě a zeměpise.

Stížnosti sdružení už vyslyšelo i ministerstvo školství a cvičebnici přezkoumalo. K výhradám přidalo další – knížka je mimo jiné pro předškoláky až příliš složitá. „Je vidět, že je to otrocky přeloženo a překlopeno z nějakého jiného státu,“ podtrhl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Jeho resort proto doporučil školkám, aby cvičebnici nepoužívaly. Jenže nejde o závazné stanovisko, to u předškoláků vydat nemůže. Jaké materiály školky dětem poskytnou, je plně v jejich kompetenci. Na pultech knihkupectví je podle odhadů ministerstva několik stovek výtisků cvičebnice Naše země. Kolik školek si je pořídilo, úřad neví.

Na pultech obchodů se objevila nevhodná cvičebnice pro předškoláky (zdroj: ČT24)