Arbitráž s protoncentrem je na spadnutí, šéf VZP dál věří ve smír

Praha – Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek nadále doufá, že spor pojišťovny s pražským Protonovým centrem o výši proplácení služeb neskončí arbitráží. Centrum pro specifickou léčbu rakoviny žaluje VZP, která odmítá plnit 7 let starou smlouvu, po dobu 15 let posílat do centra 1 600 pacientů ročně a platit za ně každý rok miliardu. Podle Kabátka pojišťovna nesouhlasí se základním argumentem – speciální protonová léčba prý nespadá do hrazení z veřejného pojištění. VZP je ochotna zaplatit maximálně 150 pacientů za rok a těch centrum požaduje až desetinásobek.

„V našem právním názoru vycházíme z toho, že ta smlouva byla uzavřena za podmínek, které nás opravňují k tomu, abychom výkon této smlouvy neuznávali. Byla uzavřena za podmínek nevýhodných pro pojišťovnu,“ uvedl Kabátek s tím, že smluvní náklady není pojišťovna schopna v současnosti unést.

Ze sedmi pojišťoven má smlouvu s pražským centrem jen Vojenská zdravotní pojišťovna. VZP ani zaměstnanecké pojišťovny se ale nestaví proti léčbě protonem. Pouze chtějí, aby ji dostali ti pacienti, jimž může prospět, a to na základě jasných dat. Dohoda má vycházet podle nich z ohledu na omezené rozpočty pojišťoven.

VZP tak odmítá plnit sedm let starou smlouvu. Ta jí ukládá po dobu 15 let posílat do centra 1600 pacientů ročně a platit za ně celkovou částku v řádu miliard. Podle vedení centra není dohoda za současného managementu možná. Mediátorem sporu se chce stát sněmovní zdravotní výbor, který má k dispozici analýzu brněnské Masarykovy univerzity. Ta přichází s důkazy o klinické účinnosti protonové léčby jen u vzácných diagnóz, které se vyskytnou zhruba u 26 pacientů v ČR ročně.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Kabátek v Interview Daniely Drtinové také přiznal, že v další vleklé kauze kolem elektronických knížek IZIP pojišťovna nabízí převzetí zbytkové části akcií firmy. Pokud by se dohoda nezdařila, byla by podle Kabátka možná cesta vlastního portálu. „My jsme se rozhodli, že dáme možnost ještě dohodě, to znamená, že převezmeme portál v podstatě v podobě stoprocentní majetkové účasti, společnost převezme pod křídla VZP, ale portál budeme provozovat sami. (…) V případě, že bychom se nedohodli, jsme připraveni portál realizovat vlastními silami, vlastními vývojovými pracovníky,“ řekl Kabátek.

  • Projekt IZIP za deset let přišel VZP zhruba na 1,7 miliardy korun. Elektronické zdravotní knížky, které jsou jeho součástí, mají pozastavenou činnost, lékaři do nich nové zápisy nevkládají. VZP má nyní 51 procent akcií IZIP. Správní rada pojišťovny loni odsouhlasila, že VZP buď koupí zbylé akcie od menšinového vlastníka, aby měla 100 procent podniku, nebo z projektu odejde a vypíše výběrové řízení na nový portál.
Jiří Běhounek (vlevo) jako nový šéf správní rady VZP
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Šéfem správní rady je hejtman Běhounek

VZP, respektive její správní rada, si mezitím dnes zvolila šéfa představenstva. Stal se jím hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD). Části jednání rady se zúčastnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), uložil jí, aby měla VZP na konci roku vyrovnané hospodaření. „Já pevně věřím, že nové vedení s managementem bude dělat vše pro to, aby VZP ekonomicky tento rok zvládla,“ řekl Němeček. K dalším cílům podle něj patří spravedlivé financování péče i smluvních partnerů a aktivní komunikace s poskytovateli péče.

Zdeněk Kabátek, generální ředitel VZP:

„Já očekávám, že nová správní rada bude setrvávat v úkolech, které jsem byl zvyklý přijímat od správní rady v minulosti. Prioritou je ekonomická stabilita pojišťovny. Dále to je otevření smluvní politiky a prezentování VZP jako pojišťovny vstřícné nejen ke svým partnerům, ale hlavně ke svým klientům.“

Běhounek ocenil, že po dlouhé době se jednání správní rady zúčastnil šéf resortu, a potvrdil, že svoji volbu cítí jako velký závazek. „Jsem přesvědčen, že vyjádřený zájem pana ministra se pokusíme maximálně naplnit tak, aby české zdravotnictví, především v lůžkové péči, bylo co nejstabilnější,“ řekl.