Bradáčová popřela, že by se pustila do změn mezi klíčovými žalobci

Praha - Pražská vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová podle deníku Právo postupně obměňuje tým klíčových žalobců. Už minulý týden podle informací listu skončili ve funkci tři státní zástupci, kteří měli na starosti nejzávažnější korupční a hospodářské kauzy. Bradáčová to ale ve vyjádření pro Českou televizi popřela: „Informace, které se objevily v článku redaktora Jakuba Troníčka, se nezakládají na pravdě. Za dobu mého působení byli přeloženi celkem pouze čtyři státní zástupci na jiné odbory a nikomu z nich nebyla odebrána žádná trestní kauza, pracují na nich nadále. Budu požadovat omluvu od deníku Právo včetně uvedení pravdivých informací.“

Podle Práva Bradáčová od nástupu do funkce vyměnila už víc než polovinu z patnácti žalobců. Ve funkci měl údajně skončit například Marek Solar, který se zabýval případem miliardáře Pavla Tykače nebo řešil podezřelé zakázky podniku Lesy ČR.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová odstartovala v Česku boj proti korupci v řadách vysokých politiků i hybatelů za nimi. Pozornost laické obce na sebe strhla právě případem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který ze začátku dozorovala. Jeho obvinění oznámila ještě jako ústecká žalobkyně 15. května 2012. A poté začala stíhat i další lidi za poškození zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky - zkrátka tunelování evropských dotací. Šlo mimo jiné o exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta nebo ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou.

Další známou osobností, na kterou se protikorupční policie pod taktovkou Bradáčové zaměřila, byl lobbista Marek Dalík. Policie zadržela Dalíka v souvislosti s údajnými úplatky v kauze nákupu transportérů Pandur pro českou armádu. Nejbližší důvěrník expremiéra Topolánka si měl říct o úplatek půl miliardy korun představiteli rakouské firmy Steyr jako provizi za uskutečnění obchodu.