Rektor Zima byl uveden do čela UK, od Zemana dostal brk a bibli

Praha - Nový rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima byl uveden od úřadu během slavnostní inaugurace v pražském Karolinu. Někdejší děkan lékařské fakulty, profesor lékařské chemie a biochemie Zima převzal rektorské insignie od svého předchůdce Václava Hampla. Ten při slavnostním aktu uvedl, že školu navzdory všem překážkám předává finančně stabilizovanou. Osobně přítomný prezident Miloš Zeman řekl, že mnohem důležitější než spor o jmenování profesorů je společná snaha všech o „znalostní společnost“.

Inaugurace nového rektora UK a projev prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Hlavu státu na slavnostní akt pozvalo vedení vysoké školy. Zima se Zemanem na konci února diskutoval o dalším postupu ohledně jmenování nových profesorů. Zeman akt blokoval kvůli předchozímu sporu o jmenování literárního vědce Martina Putny. Krátce po setkání se Zimou ale jmenovací dekrety nositelům nejvyššího akademického titulu podepsal.

Zeman připomněl, že jen ve čtyřech zemích z unijní osmadvacítky jmenuje profesory hlava státu. „Nikdy jsem nezastával názor vyjádřený některými komentárory, že prezident má právo posuzovat odbornou schopnost uchazečů. Zastával jsem pouze názor, že způsobilost vyžaduje i to, aby u něho nedocházelo k exhibicionistickým excesům,“ prohásil Zeman s odkazem na Putnovo počínání během průvodu Prague Pride.

  • Proti možnému nejmenování Putny se ostře postavila akademická obec v čele s UK, kde literát učí. Zeman nakonec Putnu jmenoval, dekret mu ale předal tehdejší ministr školství. Prezidentovo otálení při jmenování Putny bylo jeho prvním sporem s akademickou obcí. Dva rektory poté nepozval na Hrad na oslavu státního svátku, což nejvyšší představitele vysokých škol pobouřilo natolik, že se jich většina na slavnost také nedostavila.

Hlavní osobou slavnostního aktu v Karolinu byl ale jiný akademik - Tomáš Zima. Senát univerzity ho zvolil už v říjnu loňského roku, teprve dnes ale Zima oficiálně převzal rektorské insignie. Zeman mu s odkazem na tradice předal brk s kalamářem a také bibli. „Milý pane rektore, nedovedete si představit, jak obtížné bylo sehnat na Hradě brk - dokonce brk se zlatou násadkou a k tomu dva kalamáře plné inkoustu,“ rozesmál prezident aulu.

Zeman přihlíží inauguraci rektora UK (vpravo prorektor Stanislav Štech)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Univerzitu čeká rekonstrukce fakult nebo modernější výuka

Zima se chce v příštích čtyřech letech zaměřit na opravy škol a vybavení a také investovat do kurzů tzv. měkkých dovedností – třeba komunikačních schopností nebo ekonomického a právního minima. Už nyní Zima vyjednává s ministerstvem školství podmínky čerpání z evropských fondů pro období 2014 až 2020 tak, aby na peníze konečně dosáhly i pražské vysoké školy a vědecké ústavy.

Univerzita takto plánuje získat peníze například na technologie do nově budovaného kampusu na Albertově, kde má do roku 2018 vyrůst vědecké Globcentrum a Biocentrum. „Další investiční akce je, a to je otázka i samozřejmě financování ze státního rozpočtu, rekonstrukce objektu v Opletalově ulici pro filozofickou fakultu, výstavba, rekonstrukce objektu kolejí 17.listopadu v Troji pro fakultu humanitních studií, matematicko-fyzikální fakulta zvažuje výstavbu objektu pro informatiku, jedná se o rekonstrukci stávajících objektů pedagogické fakulty,“ vyjmenoval Zima s tím, že výstavbu plánují i na lékařských fakultách v Hradci Králové a Plzni.

Tomáš Zima
Zdroj: ČT24/www.tomaszima.cz

Co se týká novinek ve vzdělávání, budoucí šéf největší a nejstarší české univerzity, jejíž roční rozpočet se pohybuje kolem osmi miliard korun, plánuje rozšířit nabídku programů v angličtině. Univerzita by měla nabízet i víc kurzů celoživotního vzdělávání nebo profesního či kvalifikačního vzdělávání. Tyto programy jsou přitom placené.

Výuku chce zčásti přenést i na počítače tak, aby byly některé kurzy elektronicky dostupné a studenti si mohli své znalosti sami otestovat. Moderní výuku mají doplnit i trenažéry a simulátory, kde si mladí odborníci, například medici, vyzkoušejí nabyté poznatky praktickou formou.

Zima také počítá, že pod jeho vedením bude škola i nadále aktivně vystupovat při přípravě novely vysokoškolského zákona. Chtěl by také zlepšit platy kvalitních vyučujících. Odměňování je ale hlavně v gesci jednotlivých fakult.