Heroin za tři čtvrtě miliardy ukryli pašeráci do dřevěných palet

Praha - Českým celníkům se o víkendu podařilo zadržet zásilku 182 kilogramů heroinu v hodnotě skoro tři čtvrtě miliardy korun. Historicky největší zásilku heroinu na území České republiky odhalili pražští celníci při kontrole kamionu. Heroin byl napěchovaný do 477 balíčků, které pašeráci umístili do 53 speciálně upravených dřevěných palet, na nichž byly naskladněné legálně dopravované kuchyňské potřeby. Droga podle dosavadních informací měla zůstat v České republice.

„Drogu přepravoval kamion imatrikulovaný v Rumunsku po tzv. Balkánské trase. Zásilka byla odeslána z Turecka a příjemcem měla být v Praze registrovaná obchodní společnost. Řidič kamionu celníkům sdělil, že o kontrabandu neměl tušení,“ uvedla celní správa na svém webu. Podle vedoucího celní protidrogové jednotky Pavla Hoffmana šlo zřejmě o klasický případ zneužití přepravce, který funguje po celém světě. Pašerácké skupiny drogu ukryjí do legálního nákladu a přepravce o tom neví.  

Z navrtaných palet se začal sypat hnědý prášek

Celníci nejprve zkontrolovali náklad a drogu nenašli. Palety byly ale z různých kusů dřeva a sešroubovány vruty, standardně se přitom používají hřebíky. „Celníky to vedlo k rozhodnutí přinést vrtačku,“ podotkl ředitel odboru pátrání a dohledu Václav Mikeš. Heroin tak celníci odhalili až poté, co navrtali palety, z nichž se začal sypat hnědý prášek. V každé paletě pak bylo zhruba 3,5 kilogramu heroinu. Případ je podle celníků srovnatelný s nálezy drog v největších přístavech v Evropské unii.

Celníkům pomohl drogy najít i služební pes. K odhalení významně přispěly také analýzy Celní protidrogové jednotky. Podle předběžných rozborů obsahoval heroin 60 procent účinné látky. Pro distribuci „na ulici“ se přitom podle celníků používá heroin naředěný na přibližně 15 procent účinné látky: „Takto naředěná droga se prodává za částku cca 1 000 korun za gram.“

Drogu ukrytou v paletách našli čeští celníci naposledy v roce 1990 na hraničním přechodu Náchod. Tehdy se podařilo zadržet 100 kilogramů kokainu z Kolumbie. Doposud největší a nejúspěšnější protidrogová operace s názvem Kanál ale proběhla v dubnu 1998. Policisté tehdy zajistili 120 kilogramů drogy v hodnotě téměř 290 milionů korun.

Zdroj: Afghánská maková pole

Heroin se ale obvykle pašuje v mnohem menším objemu. Nejčastěji mají takové zásilky do 10 kilogramů. Heroin se vyrábí ze surového opia pocházejícího z makových polí. Ve velkém se mák pro výrobu drog pěstuje především v Afghánistánu. Do Evropy se pak heroin dostává většinou přes Turecko. V České republice je na heroinu závislých zhruba 5 tisíc lidí.