Údajní míchači Fian a Křepela odmítli vinu

Zlín - Krajský soud ve Zlíně pokračoval druhým dnem v tzv. metanolové kauze. Dnes vypovídala trojice hlavních obžalovaných - Rudolf Fian a Tomáš Křepela, kteří podle žalobce míchali jedovatou směs a hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula. Otrávený alkohol jen do konce roku 2012, který pokrývá obžaloba, zabil 38 lidí, dalším desítkám zničil zdraví. Čtyřem z deseti obžalovaných hrozí za úmyslné obecné ohrožení 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí. Soudce ale dnes uvedl, že se obecného ohrožení mohlo dopustit více obžalovaných.

Senát začal metanolovou aféru projednávat v pondělí. Asi po hodinovém přednesu obžaloby vyslechl sedm z deseti obžalovaných. Dva vypovídat odmítli, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však odmítají, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.

Z ústřední trojice obžalovaných dostal prostor pro výpověď jako první údajný hlavní distributor Jiří Vacula ze Zlínska. „Strašně toho neštěstí lituji. Ani v nejčernějším snu mě nenapadlo, že by líh mohl být závadný. Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil,“ řekl v úvodu své řeči Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci obžaloby. Podle jeho slov s ním a jeho odběrateli nemá spojitost dvě třetiny poškozených a Fian musel dodávat kontaminovaný líh ještě někomu jinému.

Vacula si líh nechal měřit a „chuťově“ kontrolovat chemikem. Tato kontrola však nebyla dostatečná, metanol podle Vaculy odhalil až rozbor, který chemik udělal poté, co začali umírat první lidé. Vacula uvedl, že ve třech dodávkách převzal celkem 10 tisíc litrů metanolem kontaminované směsi. Asi 4 400 litrů prý po propuknutí aféry vrátil zpět do opavského skladu, kde byla namíchána. Distributor popsal, kolik litrů a komu předával.

Kdo je kdo v kauze Metanol?

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. Jedovatý alkohol údajně míchal spolu s Křepelou v opavském skladu firmy FROS ZPS a odtud ho měl expedovat dál k distributorovi.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl Fianovým komplicem. Vlastnil firmu Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem, v jejímž areálu se později našly podzemní bazény plné nelegálního lihu. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Místo toho ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. Podle obžaloby Křepela opatřil na přelomu srpna a září 2012 celkem pět tisíc litrů metylalkoholu i prostory v Opavě a pomohl Fianovi namíchat 10 tisíc litrů směsi tvořené z poloviny metanolem a z druhé půlky etanolem.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula dostal jedovatou směs v Podkopné Lhotě na Zlínsku od Fiana s Křepelou, sám ji pak distribuoval dál.

Vacula sdělil, že z jednoho prodaného litru měl zisk 5 až 18 korun. Část alkoholu se podařilo zajistit. „Pomohl jsem najít zdroj, uvedl jsem své odběratele a díky tomu se spousta lihoviny nedostala na trh,“ mínil Vacula. Podle něj musel Fian při vysokém počtu poškozených po celé republice kontaminovaný alkohol dodat i někomu jinému. Státní zástupce Roman Kafka ale kontroval, že nejsou jiné poznatky, které by svědčily o tom, že Fian dodával i jiným osobám.

Údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian se při prvních výsleších na policii také přiznal. Tuto výpověď však později změnil a trestnou činnost popřel. U soudu si dnes stěžoval na obrovský tlak ze strany policie a státního zástupce. Kafka i dva kriminalisté to však odmítli. Fian popřel, že by dodával směs určenou ke konzumaci, podle něj šlo o směs do ostřikovačů pro automobily. Údajně netušil, že by ji měl někdo pít, a proto se cítí nevinen.

Tomáš Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud také ujistil o své nevině.

Kvůli možnému ovlivňování dalších svědků zakázal soud přesně zaznamenávat výpovědi jednotlivých aktérů. „Je možné činit obecné poznámky a tyto rozesílat, ovšem nikoliv podrobnosti o výpovědích jednotlivých obžalovaných a svědků. Jde o další výpovědi svědků, znalců a osob, které dosud v přípravném řízení nebyly vyslechnuty, a tato skutečnost může v průběhu dokazování teprve vyplynout,“ upozornil na začátku procesu předseda soudního senátu Radomír Koudela.

Státní zástupce Roman Kafka viní desítku mužů z úmyslného ohrožování zdraví, hlavním aktérům pak klade za vinu 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím. Celkem čelí obžalobě 31 lidí. Deset je souzeno ve Zlíně, zbylé případy projednají jiné soudy v celé zemi.

Případy poškozených od ledna loňského roku jsou vyšetřovány mimo hlavní větev kauzy. Policie celkem obvinila přes 70 lidí, některé už soudy potrestaly, a to i uložením nepodmíněných trestů.

Metanolová kauza

Co do počtu obětí se metanolová kauza stala nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Stejné množství lidských životů si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997, i tehdy zemřelo padesát lidí. Český alkohol zabíjel i v zahraničí. Úřady potvrdily, že český pančovaný alkohol má na svědomí oběti v Polsku.

Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla 3. září 2012 v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Dosud po požití toxického alkoholu zemřelo 49 lidí, devět z nich loni. Otravy metanolem od předloňského září zabily nebo na zdraví vážně poškodily nejméně 140 osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy.

Soudní proces s desítkou hlavních obžalovaných odstartoval v pondělí ve Zlíně. Kvůli obavám z rozsáhlého soudního procesu se 31 obžalovaných v metanolové kauze rozdělilo mezi více soudů: 14 obžalovaných senát vyloučil na okresní soudy po celé zemi a o tom, kde bude souzeno dalších sedm lidí, rozhodne olomoucký vrchní soud.

CELKEM - 31 obžalovaných

Léčba otrávených stála miliony

Metanolem se v České republice dosud otrávilo kolem 140 lidí. Desítky z těch, kteří otravu přežili, si nesou trvalé následky. Odborníci ale varují, že některé z přeživších možná čekají komplikace i v budoucnu. „Existují studie, které nám říkají, že v průběhu času, respektive několik let po akutní intoxikaci, se stav může zhoršit,“ varoval lékař Sergej Zakharov. Ten vede výzkum v Toxikologickém středisku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Odborníci už rok sledují zdravotní stav 41 mužů a 9 žen, kteří se během metanolové kauzy otrávili a poté souhlasili, že se výzkumu zúčastní.

Hovoří vedoucí výzkumu Sergej Zakharov (zdroj: ČT24)

Podobný výzkum, který před lety proběhl po sérii metanolových otrav v Estonsku, ukazuje, že stav i dříve zdravých pacientů se opravdu může zhoršit. Šest let po otravách dělali průzkum mezi pacienty a zjistili, že mnoho z nich má problémy. Mezi nimi i ti, kteří původně odcházeli z nemocnice bez zdravotních následků.

Léčba pacientů otrávených metanolem stála české nemocnice 15 milionů korun. Zaplatily ji zdravotní pojišťovny, které teď peníze u soudu požadují po obžalovaných. Léčbu prodražily i speciální léky, které dosud uchovávají tři nemocnice v zemi: v Praze, Olomouci a Ostravě. „Když budou potřeba, do hodiny nám je přivezou. Dají se použít i na jiné otravy než na metanol,“ ujistila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Pro soudní líčení s obžalovanými v hlavní větvi metanolové kauzy vznikl zdravotnický posudek ohledně otrávených, který čítá 2 546 stran.

Lidské tělo si neumí s metanolem poradit

Metanol sám o sobě není pro člověka toxický, problém je ale v tom, že lidské tělo ho metabolismem změní na látky, které už jedovaté jsou. Klasický alkohol (tedy etanol) tělo přemění na acetaldehyd, který je zodpovědný za tzv. kocovinu a poté na neškodnou kyselinu octovou. Metanol je naopak metabolizován na velmi škodlivý formaldehyd a následně na toxickou kyselinu mravenčí.