Policie prý obvinila Rittiga i Nagyovou kvůli úniku tajných informací z BIS

Praha – Policie obvinila podnikatele Ivo Rittiga kvůli úniku informací z BIS, uvedl server Lidovky.cz. Tajné materiály prý mohla Rittigovi předávat Jana Nagyová (dnes Nečasová) – pravá ruka expremiéra Nečase. Podle serveru Novinky.cz už byla v této kauze rovněž obviněna. Nagyové měl zase přístup k materiálům zajistit někdejší vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul.

Podle policejního vyšetřovaní byl v dokumentech tajných služeb, které měl Poul na starosti, veliký nepořádek. Listiny s různým stupněm utajení totiž nebyly uloženy ve střežené spisovně či trezoru, ale třeba v obyčejné skříni. Podle policie je proto klidně možné, že tento chaos byl udržován úmyslně. 

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, který případ dozoruje, už dříve uvedl, že Nagyová udržovala kontakt se spolupracovníky lobbisty Ivo Rittiga a „informovala je o obsahu zpráv tajné služby BIS, které se mohly týkat aktivit podezřelých“. Nagyová přitom disponovala jen nejnižším stupněm prověrky.

Jak uvádějí Novinky, policie v kauze kolem úniku informací z BIS obvinila více lidí, samotný Poul, jenž měl Nagyové „otevřít skříň“ se zprávami tajných služeb, ovšem mezi obviněnými nefiguruje. Advokát Nagyové Eduard Bruna navíc o údajném obvinění jeho klientky nic nevěděl.

Rittiga zatkla policie kvůli jízdenkám dopravního podniku

S Ivo Rittigem v únoru natáčel reportér ČT Jiří Hynek – a lobbista měl prý obavy ze zatčení: „Dalo by se říct, že čekal, že se ta smyčka kolem něj utahuje.“ Podle Hynka čekal Rittig zatčení v souvislosti s kauzou Nagyová.

Policie ho však zatkla 13. února v souvislosti s případem údajně předražených jízdenek pražského dopravního podniku. Podle Nadačního fondu proti korupci (NFPK) prý z každé prodané jízdenky putovala část peněz přes firmy v daňových rájích právě k Rittigovi – ten to ovšem už dříve v rozhovoru pro ČT odmítl. Spolu s Rittigem byli zatčeni další tři lidé. Všichni jsou stíháni na svobodě – odevzdali ale cestovní doklady. 

Jízdenky pro DPP tiskla společnost Neograph. Podle zjištění NFPK ale získala zakázku jen pod podmínkou, že polovinu z ceny každého lístku odvede na Panenské ostrovy firmě Cokeville Assets. Právě smlouva mezi Cokeville Assets a Ivo Rittigem potom podle protikorupčního fondu naznačovala, že by měsíčně měly čtyři miliony korun končit právě u pražského lobbisty s trvalým bydlištěm v Monaku.