SÚKL prý nakupoval zbytečně luxusní vozy, tvrdí nový ředitel

Praha – Nově dosazený ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta tvrdí, že management ústavu i jeho inspektoři jezdí ve zbytečně luxusních autech. Veřejnou zakázku na nákup dalších podobných vozů už proto zrušil. Blahuta teď hospodaření ústavu prošetřuje: po svém nástupu úplně zrušil tendry za 47 milionů, další zakázky za 280 milionů pak pozastavil a nechává je přezkoumat.

Nový ředitel SÚKL zrušil tendr na nákup šesti vozidel (zdroj: ČT24)

Loni pořídil SÚKL tři luxusní limuzíny Škoda Superb v plné výbavě – každé vozidlo přišlo asi na milion. Zatímco bývalý ředitel ústavu Pavel Březovský nákup hájí, tak podle jeho nástupce se jedná o nehospodárnost. „To je v podstatě nejluxusnější model, který se dá pořídit. Tam je skutečně ta účelnost pro běžné přesouvání poměrně silně diskutabilní,“ domnívá se odborný poradce Aleš Zich. Management ústavu vozy používá třeba k cestám na ministerstvo nebo na podobné schůzky.  

Ústav navíc loni vypsal tendr na dalších šest aut: tři v segmentu střední třídy a tři z vyšší střední třídy – dohromady za 5,6 milionu. I tady tvrdí bývalý ředitel Březovský, že jsou vozy potřeba: „Byl potřeba obměnit vozový park, já sám jsem jezdil vlastním vozem.“ Tuhle zakázku už ale nový ředitel zrušil – obměnu vozového parku má řešit nová směrnice, která by měla podobným nákupům zabránit. 

U IT zakázky za 160 mil. podezření na tunelování

Pavel Březovský v čele SÚKL skončil v únoru, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ho odvolal mimo jiné i kvůli špatnému hospodaření. „Vypsání PR zakázky za 20 milionů korun několik dní před nástupem nového ministra nepovažuji za standardní,“ prohlásil ministr při odvolání Březovského. Navíc prý je podezření na vyvádění desítek milionů korun za IT zakázky, to však bude muset potvrdit hloubková kontrola. Ministerstvo pak zváží trestní oznámení. 

Nový ředitel ústavu Blahuta po svém nástupu prohlásil, že u tendru na IT technologie za 160 milionů panuje podezření na tunelování. „Existují podezření, že na základě narovnání v softwarových částech zakázky na dodávku a provoz datových center se chystalo vyvedení veřejných financí v objemu řádově 160 milionů korun.“ Podezřelé zakázky se podle Blahuty týkají i hospodářské činnosti ústavu či servisu. Březovský však označil podezření na
tunelování za nesmysl – chce, aby se vše řádně vyšetřilo.

Vydáno pod