Češi hojně a rádi recyklují. Často se ale dopouštějí chyb

Praha - Dva ze tří Čechů v současné době třídí odpad. Podle statistik se v Česku vytřídí zhruba 30 procent komunálního odpadu, v některých zemích je to ale třeba i polovina. Kolem třídění navíc stále panuje několik mýtů. Například není nutné obaly vymývat a také ne všechen papír, sklo nebo plast lze v současné době znovu využít. Samotnému procesu recyklace odpadu se věnuje současná výstava v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Do žlutých kontejnerů patří veškeré plastové odpady s výjimkou například novodurových trubek, podlahového linolea nebo velmi znečištěných odpadků. Obaly od potravin však není nutné vymývat, stačí je pouze důkladně vyškrábat. Vytříděný plast pak míří z kontejneru na třídící linky, kde se dále dotřídí podle jednotlivých materiálů. Například z PET lahví lze znovu vyrobit další plastové lahve, zátěžový koberec nebo fleecové rouno, z něhož se následně vyrábí oblečení či výplně do spacích pytlů.

Modré kontejnery slouží ke sběru papíru. Mezi nejčastější omyly, kterých se ale lidé nevědomky dopouštějí, patří recyklace například obalů od vajec, roliček od toaletního papíru či různých výplní z tzv. nasávané kartonáže. Tento papírový produkt má již opakovaným procesem recyklace natolik zkrácené papírové vlákno, že už ho nelze dále zpracovat. Podle odborníka na třídění Lukáše Grolmuse se ale ani v případě recyklace tohoto materiálu nic nestane. „Bude to přimícháno k té lepší surovině s delším papírovým vláknem a papírový výrobek se z toho opět vyrobí,“ tvrdí.

Český obal skrývá polská vejce
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Třídění skla se čím dál častěji dělí na kontejnery jednak na čiré, a jednak na barevné sklo. Nejčastější chybou ve třídění skla bývá zejména špatná volba kontejneru při recyklaci okenních tabulek. „Okenní tabulka, byť se jeví jako čirá, tak je nazelenalá. Je to vidět na lomu toho skla. Okenní tabulka tedy patří do zelené části kontejneru,“ upozorňuje Grolmus. Další chybou je pak také třídění zrcadel do kontejnerů určených na sklo.

7 omylů recyklace

  1. Musí to být dokonale čisté
  2. Polystyren do plastu nepatří
  3. Zrcadlo je vlastně sklo
  4. Plato od vajec patří do papíru
  5. Papírové kapesníky mohu házet do papíru
  6. Obálka s okýnkem do papíru nepatří
  7. Žádné nebezpečné odpady doma nemám

Olej patří na sběrný dvůr, nikoliv do kanalizace

Podle odborníků na třídění odpadu je velmi důležité třídit také olej na smažení. Jeho sběr probíhá ve sběrných dvorech. Recyklovaný rostlinný olej lze pak využít většinou v chemickém průmyslu. V případě jeho vylití do kanalizace rostlinný olej v potrubí tuhne, tudíž hrozí ucpání přípojky kanalizace. Komplikace pak tento olej působí také čističkám odpadních vod.

Tuky v kanalizaci
Zdroj: ČT24

Česká republika patří jednoznačně k nejlepším státům v Evropě v recyklaci plastových obalových odpadů. „Prostě se vžilo, že třídit PET lahve je něco zcela naprosto normálního a mělo by to být standardní součástí života každého z nás,“ míní Grolmus. Česko se podle něj v oblastí třídění řadí k vyspělým evropským státům, jako je například Belgie nebo Německo.

Sedm omylů při třídění odpadu (zdroj: ČT24)