Vláda stvrdila další letadlo pro Ukrajinu, připojí se ke kritice ruské intervence

Praha - Vláda se na svém jednání shodla na vyslání dalšího letounu na Ukrajinu, který by měl dopravit zraněné demonstranty k léčení do tuzemských nemocnic. Přiletět by mělo deset až 15 lidí, dalších 27 pacientů už bylo přivezeno minulý týden. Premiér Bohuslav Sobotka rovněž na evropském summitu podpoří odsouzení ruské intervence na Krymu. Na zasedání se také rozhodlo o prodloužení registru aut i vypsání tendru na výstavbu nových dálnic za 8,8 miliardy korun.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího vnitra Pavla Nováka by pro další zraněné měl ve čtvrtek ráno letět podobně jako před týdnem armádní Airbus, letadlo se poté vrátí zpět do Česka ještě téhož dne. O tyto pacienty se podle Nováka budou starat lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici a ve Fakultní nemocnici Motol, jako záloha má být připravena i Ústřední vojenská nemocnice.

Zraněné Ukrajince k převozu do Prahy přímo v Kyjevě vybíral tým humanitární organizace Člověk v tísni, a jak uvedl ředitel organizace Šimon Pánek, nadcházející let bude zřejmě poslední evakuací těžce raněných na české území. Ve čtvrtek se vojenským letadlem vrátí i zbylá polovina týmu lékařů a koordinátorů, kteří v ukrajinském hlavním městě působili.

První letadlo se zraněnými Ukrajinci přistálo v Praze
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ukrajinci jsou do ČR převáženi v rámci programu Medevac, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctým rokem. Před příletem zraněných Ukrajinců bylo do českých nemocnic převezeno 165 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie.

Bohuslav Sobotka, premiér:

„Na druhou část pomoci vyčlenilo ministerstvo vnitra částku 8,5 milionů korun. Na první část byla vyčleněna částka 10 milionů korun. ČR na základě dnešního potvrzení vlády poskytne léčbu dalším 10 až 15 ukrajinským občanům, kteří tuto pomoc naléhavě potřebují.“

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se vyjádřil i k ruským aktivitám na Krymu. Uvedl, že ČR je připravena podpořit odsouzení ruské intervence na Krymu, požadavek na stažení ruských jednotek i podporu ukrajinské vládě. „Předpokládám, že budeme hovořit o možné pomoci ze strany EU vůči Ukrajině,“ uvedl premiér. Jednat by se podle něj mohlo například o zjednodušení vízové povinnosti mezi EU a Ukrajinou a obchodních vztazích.

Smlouva s ICZ o registru aut bude prodloužena

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) rozhodl o prodloužení smlouvy s dosavadním provozovatelem centrálního registru vozidel: společnost ICZ tak bez soutěže dostane kontrakt na 57 milionů korun. Současná smlouva na provoz systému totiž končí 31. března a do té doby není možné správce systému vybrat v otevřeném řízení.

Antonín Prachař, ministr dopravy:

„Tento postup volím velmi nerad, ale předchozí vedení resortu dopravy nás postavilo do situace, kterou nelze řešit jiným způsobem. Kolaps dopravně správních agend, zejména centrálního registru vozidel nebo digitálního tachografu, nemůžeme připustit. Tyto systémy jsou důležité nejen pro řidiče, ale také pro práci policie.“

„V takovýchto případech vláda nepřijímá žádné usnesení, tzn. jsou to materiály, které jdou do vlády čistě pro informaci. My návrhy resortu ani neschvalujeme ani je nebereme na vědomí. Je to rozhodnutí příslušného člena vlády,“ řekl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Parametry nového kontraktu předpokládají, že ICZ bude registr vozidel provozovat další rok s možnou opcí až na šest měsíců, zároveň ale budou mít obě strany možnost od smlouvy po osmi měsících odstoupit. 

Vláda se vyjádřila negativně k návrhu obecného referenda

Kabinet předloze navržené KSČM o zavedení obecného referenda mimo jiné vytkl, že proces zrušení výsledku všelidového hlasování obchází Senát, když by rozhodovala o přijetí ústavního zákona jen sněmovna. Ministři se pozastavili také nad tím, že obyvatelé by v referendu mohli odvolat prezidenta. Ministrům se nelíbila ani skutečnost, že návrh nestanoví hranici nutné účasti voličů pro platnost referenda - pro jeho vyvolání by stačila petice s nejméně 100 tisíci podpisy a o zásadních věcech by tak mohla rozhodnout výrazná menšina obyvatel.

Záporné stanovisko už vláda dala i k předloze o obecném referendu bez výjimek, kterou podalo hnutí Úsvit. O předlohách Úsvitu i KSČM budou navzdory tomu rozhodovat zákonodárci. Protože jde o ústavní zákony, k jejich přijetí by byla nutná nejméně třípětinová většina poslanců a senátorů.

Vláda se dohodla na výstavbě nových úseků dálnic

Vláda naopak schválila vypsání tendrů na výstavbu téměř 50 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy. Jde o parametry osmi velkých veřejných zakázek na vybudování například dvou úseků dálnice D3, prodloužení rychlostní komunikace R4 nebo o průtah přes Červenohorské sedlo. Předpokládaná hodnota těchto zakázek je zhruba 8,8 miliardy korun bez DPH.

Největší z hlediska délky stavby a ceny jsou zakázky na nové úseky dálnice D3 z Borku do Ševětína a z Ševětína dále do Bošilce na Českobudějovicku, které by měly vyjít na zhruba čtyři miliardy korun. Na jednotlivé zakázky chystá dopravní resort otevřená výběrová řízení, přičemž vítěze soutěží vybere především podle nabídnuté ceny. Hodnota zakázky pak bude představovat 90 procent celkového hodnocení, zbylých deset procent připadá na délku záruční doby, kterou budou stavební firmy ochotny na stavbu komunikací poskytnout.