Údajného komplice „loupeže století“ soud zatím nepotrestal

Praha - Takzvaná loupež století z roku 2002 stále zůstává nepotrestána. Pražský vrchní soud dnes zrušil odsuzující rozsudek nad posledním obviněným v kauze a vrátil věc k novému projednání. Prvoinstanční soud přitom Antonína Saletu potrestal devíti lety vězení za to, že měl hlavním pachatelům napomáhat ke krádeži peněz ze zabezpečeného vozu. Uložil mu rovněž povinnost uhradit celou škodu, tedy 154 milionů korun.

„Loupež století“ se stala v září roku 2002 na pražské Evropské třídě - neznámí muži převlečení za policisty vzali z vozu agentury G4S peníze, které se dodnes nenašly. Saleta podle nepravomocného rozsudku poskytl hlavním pachatelům loupeže za finanční odměnu informace z prostředí agentury, kde pracoval, a umožnil jim tak přepadení spáchat.

Údajně i poradil lupičům s ovládáním vozidla, zvláště s otevíráním dveří, které vyžadovalo stisknutí přesné kombinace tlačítek na palubní desce. Obžaloba původně tvrdila, že také zařídil, aby v přepadeném voze seděl řidič, který pachatelům nekladl odpor. To, že směny řidičů vyměnil právě Saleta, se však prokázat nepodařilo.

Soud odvodil Saletovu účast na loupeži především z toho, že muž krátce po incidentu výrazně zbohatl a dodnes uspokojivě nevysvětlil původ peněz. Před datem loupeže si přitom peníze ještě půjčoval. Policisté muže vyslýchali již v roce 2005, aniž by ho obvinili. Saleta se přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely. Policie ho poté stíhala jako uprchlého a loni v létě jej eskortovala do České republiky.

Události: Loupež století zůstává nepotrestaná (zdroj: ČT24)

Sám Saleta, bývalý voják i policista, jakoukoli vinu odmítá. „Čin jsem nespáchal, celé je to komplot vůči mé osobě. Stálo mě to dva roky života,“ prohlásil už dříve. „Jsou tady poměrně silné nepřímé důkazy, tvořící řetězec, který vylučuje jiný závěr, než že se na tom podílel,“ uvedl ale v prosinci loňského roku v odůvodnění rozsudku Městského soudu v Praze předseda senátu Stanislav Králík.

Policie ze zmizení 154 milionů původně vinila čtyři lidi: vedle Salety také Františka Hajna a členy Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje. Hajn se procesu dlouhodobě vyhýbal pobytem v Dominikánské republice. I jeho však nakonec - stejně jako Půtu a Šuleje - soudy neshledaly vinným.

Mezníky případu

  • září 2002 - Na Evropské třídě v Praze 6 bylo přepadeno vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, které odváželo ze Citibank a dalších objektů peníze. Ve vozidle byli tři strážci a zhruba 154 milionů korun. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva byli oblečeni v policejních kombinézách.
  • říjen 2002 - Pojišťovna vyplatila peníze bance Citibank a společnostem McDonald's a Tesco, které byly loupeží postiženy. Do pátrání po lupičích se zapojil Interpol.
  • srpen 2006 - V Irsku byli na základě eurozatykače zatčeni a umístěni do vazby Tomáš Půta a Maroš Šulej, podezřelí z napojení na takzvaný Berdychův gang. Policisté dostali tip, podle nějž o pozadí neobjasněné loupeže vědí právě Půta a Šulej.
  • květen 2008 - Nejvyšší soud v irském Dublinu potvrdil verdikt z dubna 2007, jenž rozhodl o vydání Půty a Šuleje k trestnímu stíhání do ČR, avšak jen pro kauzu Berdychova gangu. Půta a Šulej byli převezeni do ČR a vzati do vazby.
  • červenec 2008 - Středočeský krajský soud Půtovi a Šulejovi prodloužil vazbu. V říjnu 2008 potrestal za spolupráci s Berdychovým gangem Půtu 10 lety a Šuleje 6 lety vězení.
  • červen 2009 - Rozsudky potvrdil Pražský vrchní soud. Půta a Šulej proti verdiktu podali v prosinci 2009 dovolání k Nejvyššímu soudu, ten dovolání odmítl.
  • květen 2009 - České ministerstvo spravedlnosti zaslalo do Irska soubor žádostí o vydání Půty a Šuleje k případnému trestnímu stíhání mj. i pro účast na loupeži z Evropské. Irský soud svolil k jejich vydání v lednu 2010.
  • září 2010 - Policie z loupeže obvinila Půtu, Šuleje a dva další, které stíhala jako uprchlé. Půta i Šulej podali protistížnost, státní zástupce ji zamítl.
  • červen 2012 - Pražský městský soud uložil Půtovi souhrnný dvanáctiletý a uprchlému Františku Hajnovi desetiletý trest vězení. Mají také nahradit škodu. Třetího obžalovaného, Maroše Šuleje, soud zprostil obžaloby. Verdikt v listopadu v neveřejném zasedání zrušil odvolací soud.
  • červenec 2012 - V Dominikánské republice zatkla místní policie Hajna. Byl vydán do ČR, kde skončil ve vazbě. Již v únoru byl ve Venezuele zadržen další muž, podezřelý z podílu na loupeži, Antonín Saleta. Jeho vydání se ale protahuje, a soud proto musel jeho čin vyloučit k samostatnému projednání.
  • březen 2013 - Pražský městský soud začal kauzu znovu projednávat. Půta byl v srpnu podmíněně propuštěn z vězení, kde pobýval za účast v Berdychově gangu. Soud mu stanovil čtyřletou zkušební dobu.
  • říjen 2013 - Pražský městský soud začal projednávat kauzu Antonína Salety.
  • březen 2014 - případ byl prozatím vrácen k opětovnému projednání prvoinstančnímu soudu.