Bláznivé počasí: Kvetoucí bledule, aktivní klíšťata, ale také málo vody

Praha - Letošní zima je jednou z nejteplejších v historii. Na Přerovsko už přiletěli špačci a skřivani, na Českolipsku rozkvetly o měsíc dřív tisíce bledulích jarních a lidé by se měli mít na pozoru před klíšťaty. Kvůli mírné zimě si zoufají i rybáři – v rybnících je málo vody a ryby jsou terčem kormoránů.

Ptáci už začali zpívat

Teplá zima uspíšila podle ornitologů přílet ptáků ze zimovišť až o dva týdny. „Loni se přílet ptáků opozdil, letos zase nezvykle teplý únor přílet prvních ptáků z teplých krajin uspíšil. První odvážlivci přiletěli už o 14 dní dříve než obvykle, dosud je ale nenásledují větší skupiny. Zřejmě se drží pomyslného jízdního řádu a zbytečně to neuspěchávají,“ uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Ornitologové zaznamenali první špačky a skřivany už začátkem února a čejky chocholaté se objevují od poloviny února. Jarní tah se podle odborníků projeví naplno v následujících dnech, pokud vydrží příznivé počasí. Migraci ptáků mohou zájemci sledovat i na rybnících. Objevovat se na nich začali rackové chechtaví, poláci velcí a chocholatí, potápky roháči a husy velké. Naopak k severu se vydávají husy polní a běločelé, havrani polní a kavky. Nezvykle teplé počasí se projevilo i na chování zimujících ptáků. Podstatně dříve se rozezpívali kosi, sýkory a po setmění lze slyšet i houkání sov.

V Pekle rozkvetly tisíce bledulí

Údolí Robečského potoka u Zahrádek na Českolipsku pokryl už teď souvislý koberec drobných bílých kvítků – bledulí jarních. Lokalita nese název Peklo a je přírodní památkou s největším výskytem bledulí jarních v Česku, což sem každoročně přiláká stovky lidí. Kromě toho zde žije na 250 druhů hmyzu, ale i velké množství ptáků, ryb a savců - třeba výr velký, ledňáček říční nebo skorec vodní.

Rybáři si zoufají

Řada lidí mírnou zimu uvítala. Provozovatelům lyžařských areálů a také rybářům ale přidělala vrásky na čele. Na jihu Čech začaly jarní výlovy rybníků. Provází je kritický nedostatek vody. Nejhorší situace je ve vyšších polohách Jindřichohradecka, kde zhruba třetinu plánovaných výlovů zrušili. Na Písecku zase ryby z komorových rybníků bez ledu decimují hejna migrujících kormoránů. Ryby jsou ale po mírné zimě zatím v dobré kondici, lidé si je mohou koupit na sádkách i na hrázích rybníků. 

Do rybníků, které rybáři na podzim lovili, natekla v průměru asi třetina vody. „Přes 30 procent rybníků proti plánu na jaře lovit vůbec nebudeme. Ryby by nebylo kam přendat, byť víme, že tam, kde jsou, nám vyrostou méně nebo vůbec, protože jich je tam moc,“ uvedl výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Ladislav Štercl. Pokud v nebližší době nezačne pršet, budou podle něj rybáři kvůli suchu potřebovat pomoc od státu podobně jako zemědělci. Produkce ryb výrazně klesne.

Jarní výlov
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

„Vody je katastrofální nedostatek, bude problém, když nezačne pršet,“ konstatoval ředitel Školního rybářství v Protivíně na Písecku Václav Šrámek.  Rybníky jsou letos bez ledu, predátoři tak mají podle něj otevřené dveře k rybám. „Máme je v malých, komorových rybnících, takže je to de facto prostřený stůl. Decimují je stohlavá hejna migrujících kormoránů, i proto chceme zhruba stovku rybníků slovit co nejdříve,“ dodal. 

Pozor na klíšťata  

Teplé počasí také láká k procházkám do přírody a také zahrádkáři už začínají s jarními pracemi. Lékař a člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu Rastislav Maďar v této souvislosti ale varuje, že klíšťata jsou aktivní při teplotě nad sedm stupňů Celsia - a teploty přes den se nyní leckde blíží k patnácti stupňům.

Světová zdravotnická organizace doporučuje očkování všech obyvatel od jednoho roku věku v zemích s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Loni bylo v ČR hlášeno 625 případů klíšťového zánětu mozku a dvě úmrtí. Proti klíšťovému zánětu mozku je očkováno 23 procent Čechů, nejčastěji děti. Senioři, kteří patří k nejohroženějším, se dávají očkovat minimálně. U nich přitom bývá průběh nemoci vážnější a častěji zanechává doživotní následky, včetně úmrtí. V sousedním Rakousku se proočkovanost populace blíží 90 procentům.

Největší riziko nákazy bývalo v Jeseníkách, v průběhu let se ale ohniska nákazy rozšířila do všech regionů. Klíšťata jsou i v městských a příměstských parcích a v řadě míst, kde dřív nebyla. Nakazit se může člověk při cestování po Evropě i po republice.