Štěch zrušil návštěvu Ruska, na ministerstvu zemědělství vlaje ukrajinská vlajka

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) potvrdil, že do Ruska nyní nepojede. Uvedl, že se cestu v souvislosti s ruským postupem vůči Ukrajině rozhodl odložit. Plánovaná návštěva měla proběhnout od 16. do 18. března. K situaci na Ukrajině se znovu vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka, který se účastní mimořádného summitu EU. Diskusi o možných opatřeních proti Rusku se podle něj Praha nebrání, je však opatrná, pokud se týká možnosti plošných ekonomických sankcí. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyjádřil svou osobní účast s Ukrajinou vyvěšením ukrajinské vlajky na budovu resortu.

Podle informací ČT česká strana v písemném vyjádření uvedla, že se předseda Senátu rozhodl cestu zrušit po debatě s nejyvššími představiteli ČR. Návštěvu odkládá do doby, kdy se bude možné naplno věnovat rozvoji bilaterálních vztahů obou zemí. Případný náhradní termín je nyní na ruské straně. Podle Štěcha ale cesta nepřipadá v úvahu, pokud se situace v rusko-ukrajinských vztazích nevyřeší.

„Poslední kapkou“ byly podle Štěcha informace o tom, že horní komora ruského parlamentu připravuje zákon, který by v případě protiruských sankcí umožnil konfiskovat majetek, aktiva a bankovní účty evropských a amerických firem i soukromých osob v Rusku.

Česká republika podle premiéra Sobotky upřednostňuje diplomatické a politické řešení krize. „V žádném případě už tady ale nesmí být podezření, že se neoznačené ruské vojenské jednotky pohybují po území suverénního státu, kterým nepochybně Ukrajina je. Napětí se už v této oblasti dále nezvyšuje, ale o deeskalaci se podle mého názoru hovořit nedá,“ uvedl před zahájením mimořádného summitu EU.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyvěsil symbolicky před svým resortem ukrajinskou vlajku. Na budově ministerstva bude celý příští týden. Jde o jeho osobní iniciativu, s vládou ji nekonzultoval. „Vnímám to jako symbolické gesto vyjádření účasti s událostmi, které se nyní dějí na Ukrajině, a jako vyjádření podpory ukrajinskému lidu. Vnímám to i jako jakési gesto s ohledem na naši minulost, kdy jsme jako Československo nebyli schopni obhájit naši pozici na mezinárodním poli a neměli jsme dostatečně silné zastání od partnerů,“ řekl na krátkém brífinku. 

ČT24.cz o ukrajinsko-ruské roztržce