Miliard za zrušené poplatky se nemocnice dočkají v červenci a říjnu

Praha – Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil nemocnicím kompenzace za zrušené poplatky ve dvou vlnách. První miliardu by nemocnice měly dostat v červenci, druhou v říjnu. Peníze chce získat vyššími platbami za státní pojištěnce. Vláda má o jeho návrhu rozhodnout 17. března. Hospodaření státních nemocnic skončilo loni s miliardovou ztrátou, ztráta krajských nemocnic je ještě o 600 milionů vyšší. Poplatek za pobyt v nemocnici se od letošního ledna už neplatí, a tak na tom budou nemocnice ještě hůře.

Stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici zrušil od Nového roku Ústavní soud a koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL už jej neobnovila. Zdravotnická zařízení kvůli tomu od začátku roku přišla o miliony korun – například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze hlásí ztrátu téměř pět milionů, Městská nemocnice Ostrava přišla o skoro tři miliony a brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny o necelé dva miliony. Výpadek příjmů jim dosud nikdo nenahradil. „My jsme odeslali materiál k ekonomické stabilizaci nemocnic. Zrušení poplatků za hospitalizaci je dobrá zpráva pro české pacienty, ale pro nemocnice to znamená výpadek dvou miliard,“ uvedl ministr.

Podle návrhu, který ještě bude projednávat vláda, předpokládá Němeček, že od pololetí stoupnou platby státu za děti, důchodce či nezaměstnané tak, aby v průběhu druhého pololetí celkově byly navýšeny příjmy zdravotního pojištění o dvě miliardy. Zároveň ve stejné legislativní normě bude přesně určeno, jakým způsobem se tyto peníze dostanou do nemocnic. „Naše představa je taková, že bychom to chtěli udělat ve dvou krocích: první polovinu sumy hned v měsíci červenci, druhou někdy v říjnu,“ dodal.

Hala urgentního příjmu
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Tento návrh podpořila Česká lékařská komora i hejtmani. Ministr už dnes také jednal s Asociací českých a moravských nemocnic (AČMN), která sdružuje menší zařízení, a s Asociací nemocnic, sdružující velká zařízení. AČMN tento týden varovala, že nemocnice nemohou čekat až do pololetí. „Hospodářská situace nemocnice je vážná, nicméně rozumíme snaze pana ministra o čistotu toho legislativního procesu, takže jsme nakonec souhlasili s jeho postupem v horizontu července a října,“ uvedl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich. 

V akutní péči nemocnice přicházejí po zrušení poplatků každý měsíc o dvě procenta příjmu, v následné a dlouhodobé péči o šest až deset procent. Některá zařízení už prý tento výpadek začínají vážně pociťovat a žádají vládu, aby uvolnila potřebné peníze ze státního rozpočtu a co nejrychleji je poslala nemocnicím. Změnou úhradové vyhlášky by prý mohly peníze dostat hned.

Zrušený nemocniční poplatek

Ústavní soud loni zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici s odůvodněním, že pro některé skupiny společnosti má tzv. rdousící efekt. V reakci na to schválil Rusnokův kabinet novelu s poplatkem 60 korun a osvobozením dětí. Poslanecká sněmovna ji však nestihla do konce roku projednat, a tak se od 1. ledna letošního roku v nemocnicích neplatí nic.

Bývalá vláda Jiřího Rusnoka musela sanovat propad financí ve zdravotnictví už loni – navýšila platby za státní pojištěnce a Všeobecné zdravotní pojišťovně poskytla bezúročnou půjčku. Celkem si tak zdravotnictví polepšilo o 1,5 miliardy korun (čtěte víc).

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky chce od příštího roku zrušit taky třicetikorunové regulační poplatky za návštěvu lékaře a za recept. Zůstalo by jen devadesát korun za pohotovost.

Vydáno pod