Čaniga: Padělky lahví z Likérky Drak nesly originální kolky

Zlín - Smíchání metanolu s etanolem v poměru jedna ku jedné nemohlo škodlivé účinky metylalkoholu zneutralizovat. U zlínského soudu to řekla znalkyně Marie Staňková. Namíchaných 10 tisíc litrů směsi mohlo podle ní zabít skoro 160 tisíc lidí. Kromě znalkyně v tzv. metanolové kauze vypovídal také jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, podle něhož padělky lahví z Likérky Drak nesly originální kolky, které předtím vrátil celníkům. Čaniga je sám obviněný z krácení spotřební daně, po lednovém policejním zásahu Cela skončil ve vazbě. V hlavní části metanolové kauzy se před soudem zpovídá deset lidí.

Soudní znalkyně v oboru toxikologie Marie Staňková z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Ostravě u soudu popsala účinky metanolu na lidský a organismus. Popřela také, že by se smícháním metanolu s etanolem v poměru 1:1 mohl toxický účinek metanolu vyrušit, v což zřejmě doufali hlavní míchači. „Metanol, tím že se metabolizuje výrazně pomaleji než etanol, se odbourává s určitým zpožděním, až se veškerý etanol dostane z těla pryč, pak se teprve začne metabolizovat metanol, což vede k poškození zdraví,“ prozradila Staňková.

Smrt konzumentovi podle Staňkové způsobí vypití už tří velkých odlivek s obsahem 40 procent takovéto směsi. Namíchaných 10 tisíc litrů metanolu s etanolem mohlo údajně zabít až 158 tisíc lidí.

Čaniga: Kolky byly pravé, vracel jsem je celníkům

Soud si poslechl také výpověď jednatele Likérky Drak Pavla Čanigy. Ten odpovídal většinou strohým ano či ne. U soudu ale popsal, jak poznal, že lahve s otráveným alkoholem a etiketou likérky Drak nepochází od něj. „Etikety i kolky byly nalepen jinak, nebylo to strojově, ale lahve byly stejné. Kolky byly z číselné řady, která patřila likérce Drak, ale musely být zcizeny z celní správy,“ řekl Čaniga, který podle svých slov právě tyto nepoužité kolky, které se později objevily na závadných lahvích, celníkům vracel.

Čaniga není v metanolové kauze obviněn, je ale propojený s případem údajného lihového bosse Radka Březiny, který ve vazbě čeká na soud kvůli daňovým únikům. „Vše je postaveno na záznamech Březiny, který je megaloman a naprosto ujíždí z hlediska reality. Žádné jiné důkazy tam momentálně nejsou,“ řekl před časem Čanigův obhájce Petr Dítě.

U soudu dnes vypovídala také dvojice mužů, kteří alkohol nakoupili od distributora a následně ho prodávali ve svých prodejnách v Havířově. Právě tam začali na podzim 2012 umírat první lidé. Oba muži u soudu tvrdili, že neměli o závadnosti alkoholu ponětí.

Pavel Čaniga a Likérka Drak

Likérka Drak, jejímž jednatelem je Pavel Čaniga, se stala jedním ze symbolů metanolové kauzy. Upravené etikety likérky se objevily na 12 tisících lahvích, v nichž byla prokázána vysoká koncentrace metanolu. Podle žalobce Romana Kafky byl alkohol vyrobený ze dvou tun jedovaté směsi. Tehdy poprvé padlo podezření i na Čanigu.

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) přímo v likérce ale věc uzavřela s tím, že s  otráveným alkoholem neměla likérka nic společného. Čaniga tehdy prohlásil, že vyplatí milion korun tomu, kdo poskytne policii informace vedoucí k dopadení skutečného viníka.

Na konci září 2012 na sebe likérka upoutala pozornost znovu – právě odsud unikly tři tisíce litrů alkoholu do čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Čistírna kvůli tomu bojovala o přežití, alkohol totiž zabíjel bakterie, které se starají o čištění vody. Mimořádná opatření stála čistírnu desítky tisíc korun, které požaduje po likérce. Podle Čanigy šlo o pochybení pracovníka, který vymýval sudy.

Po odhalení nelegální skladu výhradního distributora likérky, v němž se našly tisíce lahví s metanolem, se Pavel Čaniga dostal znovu do hledáčku policie. Byl obviněn z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami. V listopadu 2012 ale státní zástupce Roman Kafka rozhodl o zrušení trestního stíhání. Podle něj se metanol do lahví s logem likérky dostal bez Čanigova vědomí.

Čaniga tak nemá s metanolovou kauzou nic společného. Přesto se dalším problémům s policií nevyhnul. V květnu 2013 byl obviněn nejen ze zmíněného znečištění čistírny odpadních vod, ale také z krácení daně. Podle kriminalistů nepřiznal spotřební daň z lihu minimálně za 2,7 milionu korun.

Při letošním lednovém zátahu s názvem Cela, kterým vyvrcholilo dvouleté vyšetřování aféry kolem nezdaněného lihu, byl Čaniga vzat do vazby.

Metanolový proces ve Zlíně zahrnuje desítku obžalovaných, některým hrozí za úmyslné obecné ohrožení výjimečný trest. Senát začal případ projednávat před týdnem, vypovídali už tři hlavní obžalovaní - dva údajní míchači jedovaté směsi Rudolf Fian a Tomáš Křepela. Před soudem stanul i údajný hlavní distributor ze Zlínska Jiří Vacula. Všichni tři jsou stíháni pro obecné ohrožení.

Za stejný trestný čin hrozí sazba 12 až 20 let i výjimečný trest včetně doživotí také dalšímu distributorovi Martinu Jiroutovi. Podle obžaloby dodal otrávený alkohol do Havířova. Dnes to u soudu potvrdili bratři Michal a Miroslav Klöselovi, kteří jsou také obžalováni z obecného ohrožení a jejichž případy zřejmě projedná jiný krajský soud. Michal Klösel uvedl, že zprostředkoval obchod mezi Jiroutem a Martinem Posládkem, jenž je také obviněn z obecného ohrožení.

Jirout s Vaculou prý alkohol přivezli do Havířova, Michal Klösel poté dostal od Posládka provizi 32 tisíc korun, řekl. Šlo prý o čtyři palety po 96 šestilitrových kanystrech rumu a vodky s etiketami společnosti HP premium, pro kterou oba Klöselovi pracovali. Podle obžaloby je poté Posládek přes další prodejce distribuoval spotřebitelům. Miroslav Klösel ale odmítl, že by se na obchodu s otráveným alkoholem podílel.

Podobně mluvil i Václav Zlámal, v jehož stánku v Havířově podle obžaloby nakupovali otrávení lidé. Zlámal je stíhán pro ohrožování zdraví závadnými potravinami a jeho případ by měl projednat stejný soud jako kauzy bratrů Klöselových a Posládka. Vinu odmítla i ze stejného trestného činu obžalovaná Ivana Ondrušová z Veselí nad Moravou, v jejíž restauraci pil alkohol jeden zemřelý muž. Její případ projedná soud v Hodoníně.

Co už u soudu zaznělo?

Soud už první týden procesu vyslechl všech deset obžalovaných.

Jiří Vacula

Údajný hlavní distributor otrávené směsi před soudem vypověděl, že o metanolu ve směsi nic nevěděl. "Strašně toho neštěstí lituji. Ani v nejčernějším snu mě nenapadlo, že by líh mohl být závadný. Kdybych měl sebemenší podezření, nikdy bych to dál nešířil," řekl Vacula. Jeho výpověď byla obsáhlá, Vacula při vyšetřování s policií spolupracoval. Obchody s nelegálním alkoholem přiznal, zpochybňuje však přísnou právní kvalifikaci obžaloby.

Rudolf Fian

Slovák s bydlištěm na Karvinsku byl podle vyšetřování hlavním míchačem otráveného alkoholu. U soudu popřel, že by dodával směs určenou ke konzumaci, podle něj šlo o směs do ostřikovačů pro automobily. Údajně netušil, že by ji měl někdo pít, a proto se cítí nevinen.

Před soudem ale také zazněla Fianova výpověď, kterou předloni učinil na policii. Tehdy detailně popsal, jak s komplicem, majitelem firmy na výrobu autokosmetiky Tomášem Křepelou, namíchali smrtící směs s metanolem a předali ji hlavnímu distributorovi Jiřímu Vaculovi. Křepela mu prý řekl, že škodlivé účinky metanolu se dají odstranit, pokud se v poměru jedna k jedné smíchá s etanolem. Fian prý poskytl menší vzorek Vaculovi a po jeho odsouhlasení se spolu s Křepelou pustili do výroby ve velkém. Motivem jejich jednání prý byla vidina zisku. „Když se začali objevovat první mrtví, řekl jsem si, že je to v prdeli. Kdybych věděl, co se může stát, že se látka nezneutralizuje, nikdy bych do toho nešel,“ uvedl na policii Fian. Později tyto výpovědi popřel.

Tomáš Křepela

Tomáš Křepela byl podle obžaloby Fianovým komplicem. Vlastnil firmu Carlogic z Řitky u Prahy, pracoval ale i ve společnosti Morávia-Chem, v jejímž areálu se později našly podzemní bazény plné nelegálního lihu. Metylalkohol Křepelova firma Cargolic legálně koupila od dovozce ze zahraničí s tím, že látka skončí ve směsích do ostřikovačů. Křepela, který svůj podíl na metanolové kauze popírá od začátku vyšetřování, soud také ujistil o své nevině. Podle něj si od nich Vacula koupil právě nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou nezaplatil a později vrátil.

Ze zbylých sedmi obžalovaných dva odmítli vypovídat, dva přiznali obchody s nezdaněným alkoholem. Všichni však popřeli, že by uvedli do oběhu otrávený alkohol, o jeho kontaminaci metanolem prý nevěděli.

Kvůli možnému ovlivňování dalších svědků zakázal soud přesně zaznamenávat výpovědi jednotlivých aktérů. „Je možné činit obecné poznámky a tyto rozesílat, ovšem nikoliv podrobnosti o výpovědích jednotlivých obžalovaných a svědků. Jde o další výpovědi svědků, znalců a osob, které dosud v přípravném řízení nebyly vyslechnuty, a tato skutečnost může v průběhu dokazování teprve vyplynout,“ upozornil na začátku procesu předseda soudního senátu Radomír Koudela.

Metanolová kauza

Co do počtu obětí se metanolová kauza stala nejhorší katastrofou v dějinách samostatné České republiky. Srovnatelné množství lidských životů si vyžádaly jen ničivé povodně z roku 1997, tehdy zemřelo padesát lidí. Český alkohol zabíjel i v zahraničí. Úřady potvrdily, že český pančovaný alkohol má na svědomí oběti v Polsku.

Série smrtelných otrav toxickým metylalkoholem vypukla 3. září 2012 v Havířově, kde zemřel dvaašedesátiletý muž. Dosud po požití toxického alkoholu zemřelo 49 lidí, devět z nich loni. Otravy metanolem od předloňského září zabily nebo na zdraví vážně poškodily nejméně 140 osob. Mnozí z těch, kteří otravu přežili, skončili těžce postižení, někteří oslepli. Nejvíce lidí jedovatý alkohol skolil na severu Moravy.

Soudní proces s desítkou hlavních obžalovaných odstartoval v pondělí ve Zlíně. Kvůli obavám z rozsáhlého soudního procesu se 31 obžalovaných v metanolové kauze rozdělilo mezi více soudů: 14 obžalovaných senát vyloučil na okresní soudy po celé zemi, a o tom, kde bude souzeno dalších sedm lidí, rozhodne olomoucký vrchní soud.

CELKEM - 31 obžalovaných