Čeští Rusové a Ukrajinci spolu vycházejí dobře

Praha - Rusové a Ukrajinci jsou dva národy, které se ve velkém usídlily taky v Česku. Hlavně počet Rusů v posledních letech roste, v celé republice jich bydlí téměř 33 tisíc. Podle nejnovějších dat statistiků jsou tak čtvrtou nejsilnější cizineckou skupinou u nás, právě po Ukrajincích, Slovácích a Vietnamcích.

Ukrajinců v České republice od roku 2008 ubylo o 15 procent. A jak jsou na tom Češi se vztahem k Ukrajincům žijícím v Česku? Podle průzkumu agentury STEM má většina Čechů k Ukrajincům žijícím v České republice spíše pozitivní vztah, nejvíce tak odpovídali občané nad čtyřicet pět let. Jako velmi pozitivní vztah hodnotilo šest procent dotázaných. Zcela negativní vztah má k Ukrajincům podle průzkumu celkem šest procent Čechů. Nejhůř vnímají Ukrajince občané mezi třiceti až čtyřiačtyřiceti lety. Spíše negativně vnímá Ukrajince 22 procent respondentů, nejvíce z nich mezi osmnácti a devětadvaceti lety.

Stereotyp Ukrajince s lopatou už dávno neplatí

V Česku pracují desítky tisíc Ukrajinců. Stereotypní obrázek Ukrajinců jako dělníků s lopatami už přitom úplně neplatí. Na stavbách v Česku jich pracuje o polovinu míň než v roce 2008 a třeba na D1 je dnes problém ukrajinské dělníky potkat. „Už to není tak jako před patnácti lety, kdy na stavbách pracovali z Ukrajiny jenom lidi, kteří dělali výkopy, dneska už dělají i kvalifikovanou práci,“ potvrdil majitel stavební firmy Michal Bílek. A potvrzuje to i statistika: před deseti lety zaměstnávaly české firmy v kategorii specialisté jenom asi 2 tisíce lidí, kteří přišli do Česka ze zemí vně Evropské unie. Při posledním měření to bylo třikrát tolik.

Také Ukrajinců žijících v České republice se teď může týkat mobilizace ozbrojených sil. Vojenský přidělenec ukrajinské ambasády v Praze už týden svolává vojáky v záloze.

S ruskou komunitou je stále nejvíce spojen Karlovarský kraj, tři čtvrtiny Rusů se ale u nás zabydleli ve Středočeském kraji a Praze. Rusové jsou v České republice silnými investory, vlastní tu kolem dvaceti tisíc podniků. Mezi nejznámější společnosti v ruských rukou patří třeba síť čerpacích stanic Lukoil, plynová dodavatelská společnost Vemex nebo banka Sberbank.

Rusové i Ukrajinci jsou častými obyvateli českých měst (zdroj: ČT24)

V České republice podniká dva tisíce Rusů. „Česká republika je pro ně Evropská unie. Oni přes nás opravdu jdou: jsme jako dveře, kterými prochází do EU, a to je pro ně obecně řečeno ten úkol a ten cíl,“ vysvětlil výkonný ředitel Komory pro hospodářské styky se SNS František Masopust.

Ruští turisté jsou také důležitou klientelou pro české hoteliéry. Ročně jich sem přijede zhruba 750 tisíc. Navíc patří mezi nejutrácivější národy, každý z nich tu nechá během jednoho dne v průměru 180 eur. A význam má pro českou ekonomiku Rusko také jako obchodní partner. Ročně se z Ruska do Čech doveze zboží za víc než 155 miliard korun. Kromě zemního plynu a ropy jde hlavně o minerální paliva, stroje a dopravní prostředky, ale taky potraviny.

Rusové stále častěji zadarmo studují na českých vysokých školách

Rusové ale také čím dál častěji zadarmo studují na českých vysokých školách. Nyní je jich zde už 3 500. „Největším lákadlem je to, že studium pro zahraniční studenty je zdarma, pokud student mluví česky,“ řekla ČT postgraduální studentka Liuba Kopecká. Jedinou výraznou investicí je tak kurz češtiny, který přijde zhruba na sto tisíc korun. Stejnou částku by přitom studenti v Rusku mohli zaplatit coby školné za jediný rok. Podle zástupců studentů vnášejí zahraniční vysokoškoláci do lavic konkurenci, a tedy i nutnost se víc snažit. Kritici ale zase upozorňují, že pro mnoho zahraničních studentů bývá Česko jen přestupní stanicí.