Sobotka chce rozmrazit politikům platy, naváže je na státní zaměstnance

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka plánuje prosadit zákon, který rozmrazí platy politiků. Peníze pro ústavní činitele by měly růst stejným tempem jako příjmy státních zaměstnanců. Těm chtějí někteří ministři přidat o několik procent už od příštího roku. Naopak zaměstnanci v soukromých firmách si ani letos finančně příliš nepolepší. Poslanci by měli zákon o platech politiků projednávat nejpozději v září.

„Platy ústavních činitelů, popřípadě starostů či hejtmanů, by se eventuálně měly zvýšit o tolik procent, o kolik vzrostou platy zaměstnanců veřejného sektoru,“ navrhuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vláda by se měla platy ústavních činitelů zabývat v červenci. Šéf kabinetu totiž chce předejít tomu, aby začal účinkovat již platný zákon, který od příštího roku počítá se skokovým zvýšením platů. Pokud by politici zákon nezměnili, vzrostl by měsíční plat poslance o 13 800 korun. Ministr by si polepšil skoro o dvojnásobek a samotný premiér o 37 tisíc.

Pokud premiér svůj plán prosadí, platy poslancům, ministrům či senátorům porostou poprvé po sedmi letech. Zatímco hasiči nebo policisté dostali letos k platu dvě procenta navíc, poslanci nebo ministři mají platy roky zmrazené.

Státním zaměstnancům se platy zvednou o procenta

Šéfové jednotlivých resortů přitom se zvýšením platů státních zaměstnanců od příštího roku počítají. Třeba platy hasičů a policistů mají podle ministra vnitra vzrůst o čtyři až pět procent. „Pouze vracíme, co pravicová vláda těmto lidem v rámci protikrizových opatření sebrala,“ vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec.

Ministr školství plánuje přidat učitelům minimálně dvě procenta. Školní kuchařky nebo školníci by ale měli dostat přidáno výrazněji. „Nepedagogičtí pracovníci jsou na hranici životního minima, tam musí dojít k více než dvěma procentům,“ tvrdí Marcel Chládek (ČSSD). Růst by měly podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka příští rok i platy lékařů a sester ve státních nemocnicích.

Platy politiků by měly růst stejným tempem jako státním zaměstnancům (zdroj: ČT24)

Ministr financí Andrej Babiš je ochotný o zvýšení platů veřejných zaměstnanců jednat. Platy politiků by ale s ostatními zaměstnanci státu nespojoval. „Nevidím důvod, proč bychom měli nyní politikům navyšovat platy,“ prohlásil předseda hnutí ANO s tím, že na vládě bude navrhovat zachování zmrazení platů. Souhlasí s ním i šéf nejmenšího koaličního partnera KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Nejdřív musíme něco jako vláda předvést a pak si zvyšovat platy,“ poznamenal.

Naopak pravicové opozici se Sobotkův plán docela líbí. „Možná není úplně nejlepší situace, když mají ministři mnohem nižší platy než lidé na ministerstvech, která řídí,“ domnívá se předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Já si myslím, že všechny platy ve veřejné správě by měly být provázány,“ dodala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Soukromníci se musí stále držet při zemi

Naopak zaměstnanci v soukromých firmách si ani letos finančně příliš nepolepší. Podle odhadu Asociace personálních služeb zůstanou mzdy zhruba na stejné úrovni jako loni. Tehdy se sice průměrný příjem soukromníků zvýšil zhruba o 320 korun, kvůli rostoucím cenám si ale za něj lidé ve skutečnosti víc koupit nemohli.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Podle statistik mezi nejhůře placené zaměstnance patří lidé pracující v restauracích a v zemědělství, kde si loni v průměru zemědělec vydělal necelých 20 tisíc korun. Jejich výdělky jsou totiž výrazně závislé na výkyvech počasí a rozmarech zákazníků. Na zvyšování platů se nemohou těšit ani lidé v jiných oborech. Nezaměstnanost je totiž nejvyšší v české historii.

Konkurence těch, kteří čekají na úřadech práce, je obrovská a mzdy zaměstnaných se tak příliš nemění. I když podle posledních čísel průmysl znovu ožívá, na trhu práce a na mzdách zaměstnanců se to projeví až za několik měsíců.