Zeman s Blairem: Ukrajina by se měla federalizovat

Praha - Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. Debatovali hlavně o vyhrocené situaci na Ukrajině. Shodli se, že je nutné podporovat konání svobodných voleb v co nejkratší době a země by se měla stát federací. Politici hovořili taky o budoucnosti Evropské unie. Sešli se po dvou letech. Jejich poslední schůzka proběhla v Londýně. Ještě před touto návštěvou se Blair v Praze zúčastnil i konference o ekonomice.

„Máme podobný názor, že by mělo dojít k federalizaci Ukrajiny,“ konstatoval Zeman. Nová vláda v Kyjevě podle něj udělala velkou chybu, když přijala jazykový zákon, který třetině obyvatelstva znemožnil komunikaci v jejich jazyce. Aby se situace v zemi stabilizovala, musejí se o to snažit podle prezidenta obě strany konfliktu. Jedním z hlavních kroků prozatímní vlády by mělo přitom být právě zrušení tohoto zákona.

Předčasné prezidentské volby se mají konat ve druhé polovině května. O datu mimořádných parlamentních voleb nebylo dosud rozhodnuto, spekuluje se ale o květnovém termínu. Zeman se už dříve vyslovil pro to, aby se uskutečnily kvůli riziku falšování pod dohledem a s plnou kontrolou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě i za účasti českých pozorovatelů.

Zeman s Blairem: Volby na Ukrajině musí přijít co nejdřív (zdroj: ČT24)

V případě EU se prý Zeman a Blair shodli na tom, že Unie potřebuje silné vedení, které by zajistilo úspěšnost integračního procesu.

Zeman označuje Blaira za přítele. Při zahájení schůzky připomněl jejich setkání před dvěma lety. Zeman se tehdy s Blairem sešel v době kampaně pro přímou volbu prezidenta před zahájením Olympijských her v Londýně. Lánské setkání na tuto akci navázalo.

Zeman obdaroval britského expremiéra Švejkem
  
Někdejší britský ministerský předseda dostal od Zemana anglické vydání známé knihy Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška a několik CD s hudbou rozličných žánrů v podání českých kytaristů. Hra na kytaru prý totiž patří mezi Blairovy záliby.

Někdejší premiér se před zhruba hodinovým jednáním se Zemanem zapsal do pamětní knihy. Na odpoledním fóru Hospodářských novin se debatovalo za účasti českých politiků 
a podnikatelů o budoucnosti Evropy, jejím hospodářském růstu a konkurenceschopnosti českých a evropských podniků.

Blair byl předsedou britské vlády od roku 1997 do roku 2007. Stál v čele labouristické strany, která se pod jeho vedením transformovala v reformovanou „New Labour“. Strana sociálnědemokratického charakteru se snaží najít střední cestu mezi silami tržní ekonomiky a sociální spravedlností.