Prachař: Cenu dálničních známek zvyšovat nebudeme

Praha - Ministerstvo dopravy neplánuje zdražovat dálniční známky pro osobní automobily. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Podle něj „nemá cenu zatěžovat obyvatelstvo dalším výběrem daní a zvyšováním nákladů“. Osobní vozy nehodlá resort dopravy pod Prachařovým vedením začlenit ani do výkonového mýtného systému, který nyní platí pro nákladní vozidla.

Roční dálniční známka v současné době stojí 1500 korun. Aby se její cena mohla zvýšit, bylo by podle Prachaře nutné novelizovat příslušný zákon, což podle něho nepatří mezi priority ministerstva. „Prioritou ministerstva dopravy není otevírat tento zákon a zvyšovat cenu dálničních známek… Nemá cenu zatěžovat obyvatelstvo dalším výběrem daní a zvyšováním nákladů,“ uvedl Prachař.

Podle ministra navíc vládní programové prohlášení nezmiňuje ani zavedení výkonového zpoplatnění dálnic pro osobní automobily, kdy se platí za skutečně ujeté kilometry. „Jsem přesvědčen, že rozhodující položkou je výkonové zpoplatnění nákladních vozidel,“ řekl Prachař.

Proti výkonovému zpoplatnění dálnic pro osobní automobily se vyslovil i exministr dopravy z opoziční ODS Zbyněk Stanjura. Zůstal by u současného systému dálničních známek, které podle něho také není nutné zdražovat.

Ministr dopravy Antonín Prachař a Zbyněk Stanjura v OVM (zdroj: ČT24)
Vydáno pod