Audity jsou v plném proudu: Zemědělství už ušetřilo desítky milionů

Praha - Audity na ministerstvech, které slibovala nová vládní koalice, přinášejí první úspory. Například prověrka sporných zakázek na resortu zemědělství už ušetřila téměř čtvrt miliardy korun, v dalších auditech úřad pokračuje. Pochybnosti oznámil i ministr Martin Stropnický (ANO) na resortu obrany. Přezkoumat chce například kontrakt na střežení armádních muničních skladů. Informaci přinesl týdeník Euro.

Stropnický se zaměřil na soukromou firmu Trade Fides, která armádě už více než deset let střeží muniční základnu v Hostašovicích a dalších šest vojenských skladů. Podle ministra se totiž mimo jiné právě i v tomto případě stát stává „rukojmím smlouvy“. „Je to jedna ze zakázek, které nás docela trápí,“ dodává Stropnický.

Podle šéfa Transparency International Davida Ondráčky provázela tuto zakázku na ochranu muničních skladů velká řada pochybností. „Zejména proto, že se přihlásila v podstatě jediná firma,“ uvedl. Loni v březnu navíc ministerstvo navrhlo firmě zakázku bez soutěže prodloužit a cenu navýšit o více než miliardu korun.

Výpověď smlouvy pouze za sankci 370 milionů

Návrh na prodloužení zakázky bez výběrového řízení připravil ještě aparát za exministra obrany Alexandra Vondry. Další ministr obrany Vlastimil Picek ho už druhý den po svém nástupu do funkce podepsal. Exministr Picek ale nakonec od smlouvy odstoupil a s Trade Fidesem uzavřel jen překlenovací dohodu do roku 2015.

Pokud se ale stát rozhodne vybrat novou firmu, musí podle smlouvy zaplatit firmě Trade Fides asi 370 milionů korun za počáteční investici. Za jedenáct let, co tato firma armádní objekty hlídá, už za to inkasovala asi čtyři miliardy. Vedení Trade Fides zatím situaci nekomentuje.

Zemědělství už ušetřilo téměř čtvrt miliardy

Podobný spor řeší i resort zemědělství, který za zrušení kontraktu na 15tisícový nájem musí zaplatit sankci 13 milionů korun. Nevýhodná byla podle ministra i smlouva na analytické služby. Externí firma najatá na hledání úspor prý neodkryla třeba to, že úřad platil za přelepování štítků na kancelářském nábytku 1800 korun za hodinu. „To by měli dělat lidé u nás na resortu, kteří jsou za to placeni,“ míní šéf resortu Marin Jurečka (KDU-ČSL).

Na Těšnově už také skončilo najímání externích právníků. „Máme vlastní právní oddělení. Jsme přesvědčení, že to jsme schopni zvládnout vlastními silami,“ míní Jurečka. Ten hodlá zrušit i zakázku na právní služby pro Lesy ČR za 180 milionů korun, které prý mají vlastní právníky. Dva miliony pak nepůjdou do marketingové kampaně, která měla zviditelnit resort zemědělství.

Podle bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), jenž v současné době sedí v opozičních lavicích, jde o populistické kroky. „Mít experty a platit experty na všechno, na to státní správa nikdy nebude mít dostatek peněz,“ uvedl. Sám Bendl ale přiznává, že za svého šéfování chtěl zrušit zakázku na marketingovou propagaci sladkovodní ryby. Tu už nový ministr Jurečka zastavil a k tomu seškrtal navíc i propagaci značky Klasa.

Ministři prověřují své resorty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod