Manžele zavraždili pro peníze, dostali doživotí a výjimečné tresty

Ostrava - Krajský soud v Ostravě uložil za loupežnou vraždu manželů z Bohumína doživotí a výjimečné tresty 30 a 27 let. Trojice mužů loni v únoru nejprve pár zastřelila v garáži ve Slezské Ostravě. Těla sedmašedesátiletého muže i jeho o osm let mladší ženy pak v garáži polili chemikálií a zakopali do předem připraveného hrobu. Z domu obětí pak podle obžaloby odnesli větší finanční hotovost. Žalobce i všichni odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Podle výpovědí muži přepadení připravili, protože měli velké dluhy a byli ve finanční tísni. Vytipováno měli několik potenciálních obětí, ale ti lidé měli peníze v bance nebo v nemovitostech, zatímco trojice potřebovala finanční hotovost. O zavražděném muži bylo známo, že je bohatý, protože peníze také půjčoval. Po ruce míval i milion korun. Trojice očekávala, že by v jeho domě mohlo být až pět milionů.

Všichni tři muži oběti znali. Osmatřicetiletý Michal Zágora byl dokonce kamarád zastřeleného muže. Právě on ho v osudný den vylákal na schůzku. „Mluvil s ním v době, kdy už pro něho měli vykopaný hrob,“ řekl už dříve kriminalista Pavel Tvrdý. Soud mu uložil výjimečný trest 30 let vězení.

Soudce: Byla to poprava

Muži se na vraždy dobře připravili. Nejprve z místa schůzky v Bohumíně unesli sedmašedesátiletého muže. Odvezli ho v kufru jeho auta do pronajaté garáže v Ostravě. Tam ho po několika minutách zastřelili. Po půl hodině přepadli i jeho ženu. Spoutali ji, odvezli do stejné garáže a také zastřelili. Z domu ukradli nejméně 230 tisíc korun. Přepadení provedli pětapadesátiletý Jiří Bohdálek a dvaačtyřicetiletý Lumír Moric. Bohdálek má jít do vězení na 27 let. Moric, který byl již pětkrát ve vězení za loupeže a podle znalců nemá šanci na nápravu, dostal doživotí. Soudce Miroslav Mucha označil počínání trojice jako likvidační útok. „Jednalo se o popravu,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vrazi byli přesvědčeni, že těla nikdo nikdy nenajde

Zágora u soudu tvrdil, že podle původního plánu chtěli muže pouze přimět, aby jim prozradil, kde má schované peníze. Vraždy údajně nebyly plánované. Do garáže si ale odsouzení připravili například beton, louh, pouta či pásky, které údajně měli sloužit k zastrašení přepadeného muže.

Vrazi byli podle policistů přesvědčeni, že těla nikdo nikdy nenajde. Vše připravili tak, aby si policie myslela, že manželé zmizeli v Polsku. Tam je také zavedl mobil zastřeleného muže. Zločince ale nakonec zradila právě garáž, kde těla ukryli a chtěli v zemi i zabetonovat. „Získali jsme informaci o narychlo pronajímané garáži v Ostravě. Bylo to za podivných okolností. Později se nám to všechno začalo spojovat. Nakonec jsme v ní našli těla,“ uvedl šéf ostravských kriminalistů Antonín Řezníček.