Ministerstvo životního prostředí může přijít o 13 miliard z EU

Praha - Ministerstvo životního prostředí prověřuje 21 problematických smluv za více než 173 milionů korun. Zkoumá i současný tendr na nákup výpočetní techniky za 37 milionů či uzavřená výběrová řízení na bezpečnostní služby či ekonomický informační systém. Resortu také hrozí, že přijde o 13 miliard z Evropské unie. Na brífinku to uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Podle náměstka Jana Kříže není operační program životního prostředí v dobré kondici. Česku tak hrozí, že letos přijde o 13 miliard z EU a v příštím roce o pět. Do konce roku 2015 by se mělo vyčerpat 61 miliard korun. „Za šest let se vyčerpalo jen 54 miliard korun. Během dvou let musíme vyčerpat velké množství prostředků, které musí protéct Státním fondem životního prostředí,“ uvedl Kříž. Ministerstvo chce prověřit „spící projekty“. Od letoška do roku 2020 by nový operační program mohl z EU Česku poskytnout dalších 69 miliard. 

Ministerstva, v jejichž čele stojí lidé z ANO, procházejí hloubkovým auditem. Ministerstvo životního prostředí už například pozastavilo tendr na reklamní předměty. Omezit chce i externí poradenské služby. Už dřív na ně resort ukončil smlouvy za čtyři miliony korun. Ministr chce poradce najímat až poté, co si s problémem neporadí lidé z ministerstva. Dnes představil svého jediného poradce Petra Kalaše, který byl před osmi lety několik měsíců ministrem životního prostředí v první Topolánkově vládě. 

Ministr Richard Brabec už ve svém úřadu vyměnil všech pět náměstků i některé ředitele odborů. Nového šéfa má i Státní fond životního prostředí. Resort by rád stabilizoval do konce roku. „Tohle je asi největší mazec, který jsem zažil. Některé věci, které řešíme za chodu, se nedají odsunout. Možná za rok to už bude klidnější,“ řekl ke své funkci.