Kriminalisté prošetřují dalších 17 zakázek Středočeského kraje

Praha - Necelé dva roky po zatčení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha vyšetřuje policie další podezřelé zakázky na krajském úřadu. Podle informací České televize si už vyžádala dokumenty k 17 tendrům: jde např. o projekt cyklostezek u Kladna nebo rekonstrukci Jezuitské koleje v Kutné Hoře.

Jednou z prošetřovaných zakázek je i napojení cyklostezky na most přes Labe u obce Káraný. Jde sice o zdánlivě bezproblémový tendr, některé dokumenty ale poukazují na to, že kraj v soutěži sám oslovil tři firmy, přičemž jedna byla v insolvenci a další dvě personálně propojené. Stavba navíc není ani rok po plánovaném termínu předaná.  

Pracovníci krajského úřadu vyměřili firmě, která lávku stavěla, smluvní pokutu 300 tisíc korun, k jejímu vymáhání ale kraj nepřistoupil. Jeho vedení se hájí, že výběrové řízení bylo v pořádku a že k vymáhání pokuty zatím přistoupit nemohlo. "Stále probíhá předávací řízení,
jelikož dodavatel nedodal potřebné dokumenty. Penále bude vyměřeno až po převzetí zakázky," uvedla mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinová.  

Policie sice zatím nechce sdělovat žádné informace, podle informací ČT se ale zajímá i o dalších 16 zakázek. Mezi nimi je např. letecké muzeum v Mladé Boleslavi, rekonstrukce Jezuitské koleje v Kutné Hoře nebo zakázka na technický dozor u rekonstrukce zámku v Roztokách u Prahy. O této zakázce přitom jako člen hodnotící komise krajského úřadu rozhodoval syn majitele vítězné firmy. Policie také nově vyšetřuje dvě zakázky týkající se zámku Buštěhrad. 

Události: Policie se zajímá o další zakázky Středočeského kraje (zdroj: ČT24)

Právě kauza údajně zmanipulované zakázky na rekonstrukci tohoto zámku byla důvodem k zatčení a obžalobě exhejtmana Davida Ratha. Případ už projednává krajský soud, kvůli nemoci jednoho ze soudců ho teď do konce března přerušil. Rozsudek by mohl padnout až koncem roku.    

Žalobce v této kauze viní 11 lidí z ovlivňování veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví, které zčásti financovala Evropská unie. Tendry byly údajně domluvené pro předem vybrané firmy, což prý provázela korupce. Rathovi hrozí nejvyšší trest - až 12 let vězení. Mezi dalšími obžalovanými jsou například šéfové a manažeři firem.