Policie zřejmě dopadla podezřelého z brutální loupeže 30 milionů

Olomouc - Policisté údajně dopadli Jána Bakalára podezřelého z loňského brutálního přepadení vozu bezpečnostní agentury s penězi v Přemyslovicích na Prostějovsku. Na muže, který je podezřelý z loupeže a pokusu vraždy, v souvislosti s přepadením vydali loni v březnu mezinárodní zatykač. Nyní mu hrozí až dvacet let vězení či výjimečný trest.

Bakalár je podle kriminalistů jedním ze tří pachatelů, kteří na vůz zaútočili na konci loňského února. Lupiči tehdy přepadli vůz bezpečnostní agentury LOOMIS převážející peníze při výjezdu z Přemyslovic na Konice.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle prvotních informací ukradli asi 30 milionů korun. Vyzbrojeni byli brokovnicemi a samopalem. Posádku vozu ohrožovali i ručními granáty. Podle ředitele bezpečnostní agentury Martina Pekárka bylo přepadení na tuzemské poměry brutální. Pachatelé po autě stříleli, z místa odjeli terénním vozem. Jak lupiči věděli, kudy vůz pojede, policisté zjišťují. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že pachatelé mohli mít komplice přímo v agentuře, která peníze převážela.

Recidivista Bakalár má v trestním rejstříku sedm záznamů kvůli majetkovým trestným činům a chodil ozbrojen. V roce 2007 byl odsouzen za krádež, do vězení ale nenastoupil. Vloupával se většinou do větších podniků, například zemědělských družstev. Podle zdroje ČTK byl v minulosti souzen i za pokus o vraždu policisty.

V těchto dnech muže, na kterého byl vydaný mezinárodní zatykač, chytili v Praze. „Osoba byla při zákroku překvapená. Nicméně byla připravená na variantu, že jednou to přijít musí,“ uvedl vedoucí odboru pátrání Policejního prezidia ČR Vratislav Grégr. Bakalár kvůli utajení změnil vizáž. Obstaral si i kvalitní falešné doklady. Působil tak jako Bulhar.

Podle ředitele kriminální policie Milana Pospíška je Bakalár ve vazbě a je na něj podána obžaloba pro zločin vraždy. Zda se již k přepadení přiznal, odmítli policisté potvrdit. Na objasnění případu stále pracuje speciální policejní tým. Ten pátrá nejen po zbývajících dvou pachatelích, ale i po uloupených penězích.