Na Zemanově účtu pro splácení státního dluhu už je 1,2 milionu

Praha - Na speciálním prezidentském účtu, který Miloš Zeman zřídil na splácení státního dluhu, se zatím sešlo zhruba 1,2 milionu korun. Zadlužení Česla přitom na konci loňského roku činilo skoro 1,7 bilionu korun. Zřízením účtu chce prezident motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli.

Více než milionová částka na účtu je součtem všech příspěvků, včetně těch, které dává samotný Zeman. Prezident se rozhodl každý měsíc přispět částkou 60 000 korun, tedy třetinou svého platu.

„Už bylo řečeno, a to bude brzy realizováno, že po překročení jednoho milionu korun budou zakoupeny státní dluhopisy, ale nikoli za tím účelem, aby na nich fond vydělával. My budeme řešit to, jak ty dluhopisy vypořádat tak, abychom pomohli státu se splacením státního dluhu,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Číslo účtu: 123123/6000

Zeman se dnes s deseti přispěvateli sešel na Pražském hradě. Po setkání řekl, že od jednotlivých dárců vyslechl řadu zajímavých osobních příběhů. Mezi nimi byl i Pavel Drs, který na účet posílal nejprve korunu denně. Nyní posílá zhruba dvě koruny každý den. „Oceňuji to jako dobrou recesi,“ poznamenal prezident. „Můj motiv nebyl recese nebo to, že bych snad chtěl fond vydírat na poplatcích, ale je to moje přesvědčení, že zadlužování státu je opravdu špatná věc. Protože ten, kdo je zadlužený, je nesvobodný, dá se velmi jednoduše manipulovat a velmi jednoduše vydírat,“ reagoval Drs.

U banky se prý ale dopředu informoval, jestli zasíláním pouze korunové částky ve skutečnosti neubere fondu peníze, které ústav strhne za bankovní poplatky. „Pro jistotu jsme si zařídili, že čtyřkorunový poplatek za příjem na účtu nám PPF banka nebude účtovat, takže zisk tohoto fondu je opravdu čistá koruna denně,“ dodal Zeman.