Armádní cvičení způsobilo v Hradišti obří požár

Hradiště - Ostrá střelba při armádním cvičení ve vojenském újezdu Hradiště na Karlovarsku způsobila rozsáhlý požár. Oheň zasáhl kolem tři sta hektarů území a na suchém porostu se rychle šířil. Požár je už pod kontrolou a lidé se nemusí bát, protože hoří uvnitř vojenského prostoru, daleko od lidských obydlí.

V újezdu cvičí 4. brigáda rychlého nasazení. Vojáci stříleli v oblasti mezi Březinou a Mětikalovem, mimo jiné z transportérů Pandur.

Na likvidaci požáru se podílejí čtyři jednotky vojenských hasičů a devět jednotek karlovarského Hasičského záchranného sboru. Pomáhá i zhruba padesátka vojáků ze 4. brigády rychlého nasazení. Do setmění hasil také vrtulník s vakem na vodu.

Podle Jany Růžičkové z Generálního štábu Armády ČR požár zasáhl na dopadové ploše především traviny a keře. Vzhledem k nezvykle teplému a suchému počasí se oheň rychle šířil. Na likvidaci budou hasiči pokračovat během noci.

Na střelby dohlížejí ve vojenském prostoru vždy vojenští hasiči. „Někdy nás požádají o spolupráci, dnes do vojenského újezdu odjelo asi devět našich jednotek, rozsah požáru není zatím jasný, ale každopádně se odehrává kilometry od lidských obydlí,“ informoval mluvčí hasičů Martin Kasal.