Česko podpoří Ukrajinu dalšími 50 miliony korun

Praha - Vláda schválila další pomoc Ukrajině ve výši 50 milionů korun. Směřovat má především na obnovu zdravotnických, vzdělávacích a sociálních zařízení i další infrastruktury v celé zemi. Česko už v minulých týdnech dalo 18 milionů korun na zdravotnický program Medevac.

„Peníze se najdou částečně v rozpočtu ministerstva zahraničí a částečně bude jeho rozpočet posílen z rozpočtové rezervy, kterou vláda má k dispozici,“ uvedl ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Vláda chce peníze uvolňovat postupně na konkrétní projekty, které by byly vybírány na základě výběrových řízení. Případně by podle Dienstbiera byly poskytovány jako peněžní dary. Kabinet chce preferovat české organizace, které budou působit na Ukrajině.

Další část financí by podle ministra mohla být určena na dlouhodobější podporu vzdělávání občanské společnosti v oblasti podpory základních lidských práv a svobod, zásad dobrého vládnutí nebo boje proti korupci. S částí se podle něj také počítá na stipendia pro ukrajinské studenty, zejména ty postižené při protestech z minulých měsíců.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)