Policie dopadla podezřelého z vraždy politika Housky

Ústí nad Labem - Policie zadržela a následně obvinila muže podezřelého z vraždy podnikatele Romana Housky. O dopadení jako první informoval server Deník.cz, potvrdila to mluvčí ústecké krajské policie Šárka Poláčková, podle níž byla osoba zadržena ve středu. Vyšetřovatelé míří ke státnímu zástupci s návrhem na uvalení vazby. Policisté zveřejní další informace na páteční tiskové konferenci, dodala mluvčí.

Houskův stranický kolega Jaroslav Foldyna vítá, že policie vraždu spojenou s politikou objasní - i když podle něj motiv Houskovy vraždy není prvoplánově politický. „Jsem přesvědčen, že to nesouvisí s tím, že byl členem ČSSD v Chomutově, ale spíš s jeho obchodními aktivitami, o kterých ale nemám bližší informace,“ uvedl už dříve.

Housku někdo zastřelil čtyřmi ranami loni 18. listopadu u vily v Chomutově, kde žil s bývalou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou (ČSSD). Jeho tělo našel podnikatel, který měl s Houskou domluvenou schůzku. Na místě byl i paralyzér.

Náměstkyně hejtmana a Houskova partnerka Jana Vaňhová (ČSSD): „Jsem ráda, že policejní vyšetřování přineslo výsledky, a věřím, že pachatel tohoto trestného činu bude usvědčen a odsouzen.“

Policie ještě před měsícem neměla nic, co by je k pachateli dovedlo. S prosbou o pomoc se obrátila i na veřejnost. V blízkosti místa, kde byl Houska zavražděn, je lesopark, kam chodí lidé sportovat či venčit psy. 

Policie při vyšetřování pracovala s několika verzemi. Prověřovala přidělené i nepřidělené evropské dotace a veřejné zakázky. Houska mohl požadovat za zprostředkované dotace provize, je také možnost, že půjčoval peníze. Vyšetřovatelé se zaměřili i na hazard v Chomutově. Město letos přijalo obecně závaznou vyhlášku, která zakazuje provoz heren mimo dva objekty, které jsou ve správě městské akciové společnosti Chomutovská bytová. Předsedkyní představenstva je Houskova partnerka Vaňhová.

V Ústeckém kraji vnímali Housku jako kontroverzního

Podnikatel v minulosti čelil podezření z úplatkářství. Podnikatel Jan Šámal z Bíliny v roce 2007 obvinil Housku z toho, že po něm chtěl úplatek 250 000 korun za to, že mu zajistí vítězství v konkurzu na provozování parkovišť v centru Chomutova. V budově chomutovského magistrátu tehdy zasahovali kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a odnesli si dokumenty k zakázce. Nikdo ale nebyl obviněn. Houska žádost o úplatek popřel.

Pozornost médií přitáhl Houska naposledy před dvěma lety, kdy unikl trestu za incident s městským strážníkem v roce 2003. Poté, co se s ním nepohodl kvůli špatnému parkování, mu přejel nohu. Orgány činné v trestním řízení to klasifikovaly jako útok na veřejného činitele a Houska od soudu dostal podmínku, odvolací soud však případ poslal k chomutovskému magistrátu jako možný přestupek. Ten se jím však vůbec nezabýval. Ve stejné době v radě města působila Houskova partnerka Vaňhová.

Novinářka z Respektu Ivana Svobodová, která se zákulisní politikou na severu Čech zabývala, připomíná, že nikdo neví, čím se Houska přesně živil. „Nenašla jsem nikoho, kdo to ví, a jeho se už zeptat nelze. Housku oficiálně živila restaurace v Chomutově. “Byla jsem se tam podívat a je to taková zakouřená čtyřka, která rozhodně nepůsobí jako živnost, která by mu nesla nějaký blahobyt. A pan Houska si blahobytně žil," uvedla.