Šéf BESIPu Budský rezignoval, nelíbily se mu zásahy ministra a zkrácení rozpočtu

Praha - Šéf BESIPu Roman Budský rezignoval. Potvrdil to České televizi. Vadí mu, že ministerstvo dopravy, pod které organizace patří, výrazně zkrátilo BESIPu rozpočet - ze čtyřiceti na 17 milionů korun. Budský taky nesouhlasí s novou koncepcí organizace. Na ministerstvu je formálně do konce května, nicméně odstoupil k úterku tohoto týdne a nyní bude čerpat dovolenou.

Budský se podle svých slov cítí na úřadu zbytečně. Vadí mu, že ho nový ministr Antonín Prachař prý nepřizval k jednání o nové koncepci BESIPu týkající se řízení dopravní bezpečnosti. Odstoupení Budský vysvětlil hlavně tím, že ministerstvo snížilo rozpočet BESIPu o 60 procent a projednávalo změny v oddělení „za jeho zády“. „Navrhovali jsme novou koncepci od podzimu 2012, pak se nám měnili ministři, stále se nic nedělo,“ podotkl.

Budský podle svých slov nechal vytvořit novou koncepci organizace v létě 2013, podle ministerstva byla ale příliš ambiciózní. „Pak přišel nynější ministr, který začal zpracovávat svoji koncepci, nicméně my jsme k tomu nebyli vůbec přizváni, neměli jsme šanci se k tomu vyjádřit, jak k tomu pojetí i personálnímu obsazení,“ dodal Budský.

Budský prý například navrhoval, aby se odehrávaly tzv. snídaně v krajích, u kterých by se pravidelně setkávali zástupci samospráv a policie s dopravními odborníky a řešili problémy na silnicích spjaté s konkrétními regiony. „Ani k tomu se dodnes nikdo nevyjádřil, zda se to bude, nebo nebude realizovat, byť jedna z prvních těchto akcí má být 1. dubna v Ostravě. Rozhodl jsem se, že jsem tady asi zbytečný,“ uvedl Budský.

Jeho rezignaci prý ještě může ministr teoreticky zvrátit. „Ale při současném způsobu práce si myslím, že by to asi nebylo smysluplné,“ řekl. O svém dalším působení zatím nemá představu. Do vedení BESIPu nastoupil v půlce května 2012.