Skromně, ale přece. Ministerstvo se vrací k hlídacím náramkům

Praha – Rozjetý projekt na hlídání domácích vězňů elektronickými náramky zastavila loňská lednová amnestie, ministerstvo spravedlnosti se ale k myšlence znovu vrací. Upouští sice od původního plánu na nákup 2 tisíc zařízení, nově plánuje pronájem maximálně 8 stovek kusů. Anketa mezi soudci ukázala, že s náramky by jich při rozsudku mnohem více sáhlo k trestu domácího vězení.

Ministerstvo mění plány s vězeňskými náramky (zdroj: ČT24)

Novoroční amnestie Václava Klause v roce 2013 uvolnila místo ve věznicích, zrušení trestu se dotklo i alternativních trestů, mezi něž domácí vězení spadá. Vězňů však opět přibývá a elektronický hlídač má přispět k omezení jejich recidivy.

Odhady pro pronájem osmi set náramků vycházejí mimo jiné z anonymní ankety mezi soudci; ti bez elektronických hlídačů příliš vstřícní k rozsudkům domácího vězení nejsou. „Mezi soudci převažoval názor, že bude-li uskutečněn elektronický monitoring, budou trest výrazněji ukládat asi v 60 procentech,“ přiblížila pověřená ředitelka Probační a mediační služby ČR Jana Libíčková.

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nevidí v pronájmu takzvaných hlídacích náramků žádnou potíž. „Pokud se budou pronajímat a bude to v rozumných číslech, není absolutně žádný důvod proti tomu jakýmkoli způsobem vystupovat,“ konstatoval.

Ministerský plán počítá před vypsáním výběrového řízení ještě s průzkumem trhu. Nové náramky by se tak na kotníky prvních domácích vězňů mohly dostat do poloviny příštího roku.