Česko-slovenský 3D radar patří ke špičce, do 250 km rozpozná i ptáky

Praha - Šest českých a slovenských firem spolupracuje na unikátním projektu za stovky milionů korun. Společně vyvíjí 3D radar pro armádu, který se kvalitou řadí mezi světové špičky. Kromě polohy a vzdálenosti dokáže změřit i v jaké výšce letoun nebo raketa letí. Do dvou set padesáti kilometrů rozpozná i malé letící objekty včetně ptáků. Firmy dnes v Pardubicích podepsaly memorandum o spolupráci.

Nic podobného jako 3D radar středního dosahu typu MADR RL-3DM ReUNION dosud nikdo nevyrobil. „Je v podstatě na světové špičce ve vývoji, protože to prakticky nikdo jiný nedělá,“ uvedl vedoucí oddělení radarového softwaru ELDIS Pardubice Aleš Rousek.

České a slovenské firmy začaly radar vyvíjet před necelými 15 lety. Poprvé se o něm začalo mluvit už v roce 2000. Cena jednoho zařízení nepřevýší 325 milionů korun, což je cena radaru TRS-15, který české armádě vloni nabízel polský výrobce, bude však nejméně o generaci vyspělejší. První prototyp nového radaru má být hotový do konce roku 2016.

Události o česko-slovenském 3D radaru (zdroj: ČT24)

První kusy by měla kvůli mezinárodní pověsti dostat právě česká a slovenská armáda. „První, co zákazníka zajímá, je, jestli to, co jim nabízíme, používá česká armáda. Pokud nemáte tyto reference, tak jste na trhu deklasován,“ podotkl generální ředitel RETIA Pardubice Petr Novák. Na projektu se podílí například i slovenská firma EVPÚ, která má dvacetileté zkušenosti s armádními dodávkami. Jejich produkty využívají vojáci v Asii, Evropě i Americe.

Čeští vojáci letos plánují nakoupit pět nových radarů za půldruhé miliardy korun. České a slovenské firmy chtějí, aby zakázku na radary dostaly jako strategickou bez výběrového řízení. Poukazují na přínos projektu pro zaměstnanost, ekonomiku a státní pokladnu. Podle jejich propočtů ušetří český státní rozpočet 1,3 miliardy a slovenský 788 milionů korun. Radar by také mohl mít velký exportní potenciál. „Všechny možnosti jsou otevřené, to znamená i přímá podpora domácího výrobce,“ poznamenal mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Resort má o zakázce rozhodnout nejpozději během dubna.

Vydáno pod