Teplotní rekordy hřejí, ozónu je ale málo

Praha – Řada meteorologických stanic měřících nejméně 30 let zaznamenala odpoledne teplotní rekordy, v Praze Karlově bylo 21,1 stupně Celsia. Průměrné teploty šplhají pět stupňů nad normál a pátek bude ještě teplejší. Meteorologové ale varují, že vrstva ozónu v atmosféře je o zhruba čtvrtinu tenčí, a nabádají lidi k používání opalovacích prostředků.

„Tenčí ozónová vrstva vede k tomu, že množství ultrafialového záření, které dopadá k nám, je výrazně větší, než je obvyklé,“ připomíná meteorolog ČT Michal Žák. Obzvláště lidé s citlivou pokožkou by měli dbát na ošetření odkrytých částí těla, opatrnost by měli věnovat hlavně dětem.

Na ochranu před sluncem upozorňují odborníci lidi, kteří ještě v těchto dnech míří na hory za zimními sporty. Od sněhu se sluneční paprsky odrážejí a intenzita UV záření je tu nadměrná. Kvůli ozonové vrstvě by měli lidé opalovací krém použít ještě zítra, v sobotu už by riziko spálení hrozit nemělo.

Ozónu je málo (zdroj: ČT24)

V pátek počítají meteorologové s denními maximy mezi 15 až 19 stupni. O víkendu se už ale výrazně ochladí, denní teploty budou jen do deseti stupňů. Slunečné počasí posledních dnů o víkendu vystřídá zamračená obloha s deštěm, na horách bude sněžit. Meteorologové také upozorňují, že v noci na sobotu zesílí vítr, na hřebenech hor může rychlost větru v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Větrné počasí vydrží do pondělí.

Některá místa s teplotními rekordy 13. března:

  • Vyšší Brod - 18,6 stupně
  • Žatec, jihočeská Lenora, Krnov - 18,2 stupně
  • Javorník - 18 stupňů
  • Opava, Cheb, Liberec - nad 17 stupňů