Česká kancelář pojistitelů vymáhala povinné ručení po dítěti na vozíku

Hradec Králové - Okresní soud v Hradci Králové odsoudil dvanáctiletého Jakuba Ungermanna k zaplacení dvanácti tisíc korun za povinné ručení na auto. Částku po něm vymáhala Česká kancelář pojistitelů. Chlapec je na vozíku a povinné ručení na něj bez jeho vědomí přepsal otec. Ten ale rodinu opustil a auto si navíc odvezl.

Jakubovi rodiče koupili auto, aby mohli chlapce vozit do Prahy do Jedličkova ústavu. Otec ale později od rodiny odešel a auto si odvezl. Povinné ručení na internetu přihlásil na syna, kterému ale nic neřekl, a pojistku navíc nezaplatil. Po třech letech začala dluh - šest a půl tisíce korun - po Jakubovi žalobou vymáhat kancelář pojistitelů.

Jakubův advokát Jiří Všetečka označil nárok za absurdní: „Vytrácí se z těchto věcí zdravý lidský rozum.“ Dluh navíc narostl a soudkyně Markéta Šubová rozhodla, že Jakub musí zaplatit 12 tisíc korun, i když je nezletilý. „Soud se nespletl, každý vlastník vozidla je povinen platit povinné ručení,“ uvedla mluvčí Okresního soudu v Hradci Králové Jana Ela Kliková.

Jakub Ungermann se proto prostřednictvím advokáta odvolal ke krajskému soudu. Téma chce předložit i Ústavnímu soudu. Případ se k němu ale možná nakonec přeci jen nedostane. „Poté, co jsme zjistili informace o životní situaci Jakuba, tak jsme ustoupili od dalšího vymáhání,“ řekl ČT mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.